MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Politiikka

Keskusta ja Kiuru kaivautuvat asemiin: Keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy Etelä-Savon maakunnan hajottamista missään oloissa – "Asia on kyllä Krista Kiurulla ja demareilla tiedossa"

Hallituksen sisällä SDP:n ja keskustan välillä on poliittista erimielisyyttä siitä, kuuluuko Itä-Savo jatkossa Etelä-Savon vai Pohjois-Savon maakuntaan.
Kuva: Sakari Martikainen / Kuvitus: Juho Leskinen
Marinin hallituksen sote-uudistus uhkaa jäädä Savonlinnaan liittyvän aluekiistan panttivangiksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistusta vetävä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on viime kuukausina korostanut, että Itä-Savo saattaa tulevaisuudessa olla osana joko Etelä-Savon tai Pohjois-Savon maakuntaa.

Kiurun näkemys on ollut, että molemmat vaihtoehdot ovat tasavertaisia.

Tänään maanantaina Kiurun esittelemän sote-uudistuksen lausuntokierroksen pohjassa Itä-Savo oli kuitenkin merkitty osaksi Pohjois-Savon maakuntaa.

Itä-Savo, eli Savonlinna ympäryskuntineen, on ilmaissut halunsa liittyä Pohjois-Savon maakuntaan.

Hallituksen sisällä on poliittista erimielisyyttä siitä, kuuluuko Itä-Savo jatkossa Etelä-Savon vai Pohjois-Savon maakuntaan.

Hallituspuolue keskustassa nykymuotoisten maakuntien hajottamista ei hyväksytä.

"Keskustan eduskuntaryhmä on yksimielinen siitä, että nykyiset maakunnat pysyvät yhtenäisinä. Emme voi hyväksyä missään oloissa ratkaisua, jossa perinteinen Etelä-Savo käytännössä lakkautetaan", keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kommentoi MT:lle tänään.

"Olemme kyllä ilmoittaneet demareille aivan selkeästi meidän eduskuntaryhmämme yksimielisen kannan. Asia on siellä tiedossa”, Kurvinen korostaa

"Ymmärrämme myös Savonlinnan paineet asiassa, mutta erityissairaanhoito Savonlinnassa on turvattava jotenkin muuten kuin hajottamalla maakuntia", keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja toteaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi viime viikon sunnuntaina MT:lle, että keskusta hajottaa hallituksen, jos Etelä-Savon maakunta hajotetaan.

Tänään Leppä kertoi MT:lle, että puolueen kanta asiassa on ennallaan.

"Keskusta ei hyväksy Etelä-Savon pilkkomista, joka vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kuin vain soteen. Muun muassa vaalipiirirajat ja ely-keskusten rajat muuttuisivat. Savonlinnan sairaala ja sen toiminta pitää turvata, mutta sitä ei turvata rajojen muutoksella vaan esimerkiksi terveydenhuoltolakia muuttamalla", Leppä sanoo.

Aiheesta lisää:

Sote-uudistus lähtee lausuntokierrokselle – mukana Etelä-Savon maakunnan hajottaminen

Kiuru vastaa viimein MT:lle Savon sote-kiistasta – Keskustan raivokkaasti vastustama maakuntien pilkkominen on edelleen pöydällä

Maakuntarajoista uhkaa syntyä hallituskriisi: "Jos Etelä-Savo hajotetaan, hajottaa keskusta hallituksen"

Lue lisää

Komissio julkaisi metsien hiilinielun vertailutason – ”Ei voi olla niin, että nieluja ei huomioida kokonaisuudessaan”, ministeri Jari Leppä arvostelee

Ravintoloiden rajoitukset jakaantuvat vastaisuudessa alueiden ja ravintolatyyppien perusteella

Elintarvikemarkkinalaki etenee eduskuntaan – hallitus lupaa lain parantavan pienten myyjäyritysten asemaa markkinoilla

EU:n maatalousneuvotteluista ennustetaan haastavia, muttei mahdottomia – ministeri Leppä: "Vihreä arkkitehtuuri on se hankalin asia"