Politiikka

Näin Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen vastaavat Mikko Kärnän syytöksiin oikeistopopulismista ja besserwisserismistä

Pekkarinen selventää kantaansa elvytyspaketista. Väyrynen on valmis julistamaan vapaussodan.
Jaana Kankaanpää ja Jarkko Sirkiä
Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen, poliitikko Paavo Väyrynen ja kansanedustaja Mikko Kärnä.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) arvosteli puolueen meppi Mauri Pekkarista eilen tiedotteessaan. Hänen mielestään Pekkarisen EU:n elvytysrahoituksesta esittämä kritiikki oli kohtuutonta.

Kärnä varoitti Pekkarista oikeistopopulistien kelkkaan hyppäämisestä ja vertasi Pekkarisen toimintaa Paavo Väyryseen, jonka poliittisessa toiminnassa on viime vuosina riittänyt käänteitä.

"Puolueemme ei kaipaa nyt yhtäkään Väyrysen kaltaista, sivuraiteelle ajautuvaa besserwisseriä", Kärnä lateli.

Pekkarinen vastaa Kärnälle mielipidekirjoituksessaan, joka julkaistaan kokonaisuudessaan maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa.

"Olen sitä mieltä, että elvyttää pitää. Mutta päävastuun on oltava jäsenmailla. Kannatan myös EU:n yhteisiä elvytystoimia, suuriakin. Muttei satojen miljardien lahjoja, vaan lainapainotteisuutta", Pekkarinen kirjoittaa.

"Huippukokouksen päätöksellä Suomen vastuut lahjapaketista ovat 6,6 miljardia euroa ja saanto 3,2 mrd, sisältäen osan myös mm. maaseudun tärkeää ympäristö- ja ilmastorahoitusta. Nettona maksamme 3,4 miljardia enemmän kuin saamme! Lainamuotoisesta tuesta vastuumme ovat noin 6 miljardia euroa."

Pekkarisen mukaan komissio arvioi äsken, että elpyminen tulee olemaan Suomessa koko EU:n hitainta.

"Nyt kuitenkin esimerkiksi Italialle huippukokous esittää suoraa avustusta, lahjaa, 82 miljardia euroa. Suomi joutuu ottamaan vastuulleen siitä 1,79 prosenttia eli pitkälti toista miljardia euroa. Siis enemmän kuin on Suomen tavaraviennin arvo Italiaan vuodessa!"

Pekkarisen mukaan EU:n jo aikaisemmin koronasta eniten kärsineille osoitettu 540 miljardin euron hätäapupaketti ei ole juurikaan kelvannut.

"Miksi? Se on lainamuotoista tukea! Äänestin torstaina Euroopan parlamentissa rahoituskehysten kohentamisen puolesta, mutta vastustin valtavaa lahjapakettia."

"Ymmärrän, että keskusta hallituspuolueena voi tukea rahoituskehysten (budjetti) ohella myös elvytyspakettia. Hyväksyn tietysti sen. Toivon, että monet voivat hyväksyä sen, että meppinä voisin toimia kertomallani tavalla."

Väyrynen ottaa puolestaan Kärnän tiedotteeseen kantaa blogissaan.

"Pitkäaikainen ja laajasti arvostettu keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä käyttää julkisuudessa harvakseen puheenvuoroja. Ne ovat aina punnittuja ja painavia", Väyrynen kirjoittaa.

Toteamusta ei todennäköisesti ole tarkoitettu otettavaksi kirjaimellisesti. Kärnä on toisen kauden kansanedustaja, joka nousi eduskuntaan kesken viime kauden varapaikalta Väyrysen siirryttyä europarlamenttiin. Hänet tunnetaan innokkaana ja kärjekkäänä kommentoijana.

"Äskettäin Kärnä esitti arvion, että europarlamentaarikko Mauri Pekkarista vaivasi mielenterveyden häiriö, ”väyryssyndrooma”, kun hän oli arvostellut Euroopan unionin neuvostossa hyväksyttyä EU:n elvytysrahastoa", Väyrynen jatkaa.

"Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun liittovaltio-Euroopan kannattajat ovat pyrkineet leimaamaan mielenvikaisiksi ne, jotka ovat tätä kehitystä vastustaneet ja Suomen itsenäisyyttä puolustaneet."

Väyrysen mielestä on selvää, että Suomen osallistuminen elvytysrahastoon on vastoin maamme perustuslakia.

"On ilmeistä, että perustuslakivaliokunta edellyttää, että rahastoon osallistuminen vaatii eduskunnassa 2/3 enemmistön. Tämä ei kuitenkaan riitä, lisäksi tarvitaan ehdottomasti myös kansanäänestys", Väyrynen lataa.

"Jos elvytysrahastoon mennään, jää jäljelle vain yksi mahdollisuus: on aloitettava vapaussota Suomen itsenäisyyden palauttamiseksi.”

Väyrysen blogi-kirjoitus: Väyryssyndrooma ja muita sairauksia

Lue lisää:

Keskustan Kärnä ihmettelee Pekkarisen tyytymättömyyttä maaseudun EU:lta saamaan lisärahoitukseen: "Puolueemme ei kaipaa nyt yhtäkään Väyrysen kaltaista, sivuraiteelle ajautuvaa besserwisseriä"

Lue lisää

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Punamultaa tarjolla myös oppositioon

Metsästys Lapissa lähti lapasesta

Elsi Katainen valittiin euroryhmänsä lulucf-neuvottelijaksi – "Lähden työssäni siitä, että asetus on ennen muuta laskentatyökalu"