Kokoomuksen Sarkomaa: ministeri Kiurun toimet eivät herätä luottamusta – "Jos julkisen sektorin oma kapasiteetti ei riitä, on oltava valmius hankkia palveluja yksityiseltä sektorilta" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kokoomuksen Sarkomaa: ministeri Kiurun toimet eivät herätä luottamusta – "Jos julkisen sektorin oma kapasiteetti ei riitä, on oltava valmius hankkia palveluja yksityiseltä sektorilta"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaan mukaan näyttää siltä, että koronan toinen aalto on yllättänyt hallituksen.
Carolina Husu
Kokoomuksen Sari Sarkomaa kummastelee, miksi maskisuositus on viipynyt. Arkistokuva.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa odottaa hallitukselta ja koronaministeri Krista Kiurulta (sd.) ryhtiliikettä koronatoimissa.

Sarkomaa kertoo tiedotteessaan olevansa huolissaan hallituksen kompuroinnista koronan toisen aallon alkumetreillä. Ulkomailla matkanneiden mukana Suomeen on tullut kymmenittäin tartuntoja ja samaan aikaan koronatesteihin pääsyssä on huomattavia viiveitä.

“Hallituksen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategian toimeenpano ontuu pahasti koronatestaamisen merkittävien viiveiden johdosta. Jonot ja odotusajat ovat liian pitkiä. Jos julkisen sektorin oma kapasiteetti ei riitä, on oltava valmius hankkia palveluja yksityiseltä sektorilta. Koronan toisen aallon estämisessä testaaminen on avainasemassa, eikä siinä voida epäonnistua”, Sarkomaa sanoo tiedotteessan.

Sarkomaan mukaan näyttää siltä, että koronan toinen aalto on yllättänyt hallituksen, eikä kevään virheistä ole otettu opiksi. Hän ihmettelee viime päivien sekavaa julkista keskustelua riskimaista palaavien matkailijoiden pakkokaranteenista. Lisäksi hän ihmettelee, miksi STM reagoi HUS:n johdon ehdotukseen lentomatkustajien laajasta testaamisesta vasta kaksi kuukautta ehdotuksen jälkeen.

“Miksi HUS:n asiantuntijoiden huolet ja ehdotukset on sivuutettu? Pääministeri Marin myönsi keväällä, että Helsinki-Vantaan lentokentän osalta hallituksen toimet eivät olleet riittäviä. Nyt näyttää siltä, että virheet toistuvat, vaikka niistä luvattiin ottaa oppia. Näihin kysymyksiin on vastuuministereiden ja hallituksen yhteisesti vastattava,” Sarkomaa toteaa.

Hän kummastelee myös maskisuosituksen viipymistä.

“Nyt on saatava käyttöön WHO:n suosittamat kasvomaskit. Ihmiset palaavat parhaillaan työ- ja kouluarkeen, mutta maskisuositusta ei kuulu. Selkeät suositukset maskien käyttöön esimerkiksi joukkoliikenteessä olisi pitänyt saada jo aikoja sitten. Ihmisten terveyttä ja henkeä on suojeltava.”

Hän linjaa myös, ettei yhteiskunnan sulkemiseen ole enää varaa kevään tapaan.

“Kevään rajoitustoimien inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset olivat valtavat. Hallituksen on saatava testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategiansa toimimaan, sekä tarvittaessa käyttöön alueellisia rajoitustoimia. Yhteiskunta on pidettävä auki niin pitkään kuin mahdollista. Tämä edellyttää tartuntaketjujen katkaisemista nopeasti ja tehokkaasti.”

Lue lisää

Kokoomus kieltäisi eheytyshoidot ja pysäyttäisi pölyttäjäkadon – puoluevaltuuston kokouksessa puolustettiin suomalaista työtä

Kokoomuksen Orpo hallituksen sote-uudistuksesta: Läpimeno olisi katastrofi

Kiuru MTV:lle: Hallitus aikoo rajoittaa ravintoloiden aukioloaikoja uudelleen

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla