"Täällä istutaan niin kauan kun on asioista sovittu" – hallituksen budjettiriihen listan tärkeimmät: korona, työllisyys ja talous - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

"Täällä istutaan niin kauan kun on asioista sovittu" – hallituksen budjettiriihen listan tärkeimmät: korona, työllisyys ja talous

EU-elvytys tulee vasta ensi keväänä. Hallituksen tavoite luoda 30 000 uutta työpaikkaa
Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sekä pääministeri Sanna Marin tapasivat mediaa Säätytalon portailla matkalla budjettiriiheen maanantaina.

Hallitus on valmistautunut istumaan Säätytalolla budjettiriihessä niin pitkään, että kaikesta on sovittu.

"Monia vaikeita kokonaisuuksia, työllisyys, ilmastonmuutos, energiaverotus ja korona", pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi listaa Säätytalon portailla saapuessaan neuvotteluihin maanantaiaamuna.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ottanut kantaa, riittääkö 30 000 työpaikkaa taloustilanteen kääntämiseen.

"Jatkossa kasvupolitiikan kautta tulee lisää", Vanhanen sanoi.

Vanhanen kertoi MT:n haastattelussa, että nyt palataan neljäksi vuodeksi sovittuihin menokehyksiin. Elvytys jäisi EU:n paketin harteille.

Nyt eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi, että EU-paketti voi olla valmista vasta ensi huhtikuussa.

"Ensimmäinen luonnos komissiolle lähtee lokakuun aikana. Tammikuussa voi tulla asetus. Se tuki sopii erinomaisesti tulevaisuusinvestointeihin", Tuppurainen sanoi.

Marin viittasi myös ilmeisesti veikkausvoittovarojen kompensointiin järjestöille, puhumalla koronan järjestöille aiheuttamien tappioiden korvaamisesta.

Veikkausvoittovarojen korvaaminen ei ole alkuperäisessä budjettiesityksessä.

Neuvotteluissa päätetään myös monesta muusta asiasta kuin ensi vuoden budjetista. Yksi sellainen on kuntien tehtävät.

Tavallisuudesta poikkeavaa on koronan tuoma haaste. Terveys ja talous kietoutuvat yhteen tavalla, jota ei ennen ole nähty.

Puolueet ovat neuvotelleet jo viikonloppuna ja moni ministeri sanoi, että edistystä on tapahtunut. Silti Marin sanoi, että hallitus istuu Säätytalolla kunnes kaikesta on sovittu. Se tarkoittaa, että kokous voi jatkua keskiviikkonakin.

Ministereiden saapuessa Säätytalolle Helsingissä, ulkopuolella oli useita ryhmiä mielenosoittajia. Esimerkiksi vaadittiin ilmastotekojen vahvistamista ja verovälttelyn lopettamista. Työttömien keskusjärjestö toi oman viestinsä.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) tullessa paikalle yleisöstä huudettiin: "Ei hävittäjille."

Juttua täydennetty kello 10.24.

Lue myös:

Budjettiriihi alkaa: Hallituksen kunnianhimo biokaasussa ei riitä MTK:lle – budjettiriihessä päätetään myös turpeesta ja etsitään 30 000 uutta työpaikkaa

"Biokaasulle voidaan tehdä nyt sama kuin tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten" – Vanhanen lupaa EU:n elvytysrahaa maaseudun investointeihin

Matti Vanhanen työryhmän esityksestä lopettaa maatalouden energiaveron palautukset: "En tuo työryhmän esitystä budjettiriiheen"

Lue lisää

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Turpeeseen ei saa juuttua

Budjettiriihen työllisyyspäätökset tarkastelussa – työministeri avaa ratkaisuja kello 14