Politiikka

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia

Keskusta käynnistää monipaikkaisen Suomen valmistelun. Ruuan eettinen ja kotimainen tuotanto halutaan säilyttää. Puolue torppaa turpeen tuotannon äkkipysäytyksen.
Jaana Kankaanpää
Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko linjasi perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että turpeen polttoainekäytöstä luopumista ei tehdä äkkipysäytyksellä, vaan muutos pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon ja puoluejohdon linjapuheissa korostui mahdollisuus monipaikkaiseen asumiseen ja kaksoiskuntalaisuuteen.

Politiikan tehtävä on Saarikon mukaan luoda edellytyksiä ihmisten erilaisten toiveiden toteutumiselle.

"Keskusta luottaa ihmisten omaan harkintaan, Keskusta haluaa antaa ihmisten valita. Onnellinen voi yhtä hyvin olla kaupungin ytimessä tai pienessä kylässä – meidän poliitikkojen tehtävä ei ole arvottaa ihmisten valintoja", Saarikko sanoo.

Suomessa on hänen mukaansa viime vuosina käyty paikkaan liittyvä keskustelu lähtenyt aivan vääristä lähtökohdista.

"Ainoana oletuksena on ollut kaupungistumisen megatrendin voimakas jatkuminen luonnonlain tavoin. Näinhän asia ei välttämättä ole."

"Koronan aika on antanut ihmisille mahdollisuuden pysähtyä ja tehdä valintoja, jotka aiemmin eivät olleet mahdollisia. Olemme ottaneet kansakuntana loikan etätyön arkeen ja sen myötä mökkilaiturien nokkaan, takapihoille ja luontopoluille."

Saarikon mukaan monipaikkainen Suomi on jo täällä, vaikka tilastot ja rakenteet eivät sitä tunnistakaan.

"Se on ihmisten mielissä ja identiteeteissä, ja yhä useammalle meistä se on arkitodellisuutta. Mökkikaupan ennätyslukemat ja muuttoliikkeen kääntyminen pois kasvukeskuksista ovat tästä selviä merkkejä."

Keskusta käynnistää monipaikkaisen Suomen ohjelman valmistelun, johon kutsutaan mukaan laajasti kaikkia suomalaisia. Tätä kunnianhimoista ja pikaisella aikataululla tapahtuvaa työtä lähtee johtamaan puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Puolue lähtee edistämään ajatusta kaksoiskuntalaisuudesta.

"Tämä vaatii selvittelyä, mutta se ei ole mahdotonta toteuttaa."

Saarikon mukaan useimmat arkiasiat - ja niiden ongelmat, kietoutuvat asumisen, liikkumisen ja ruuan ympärille.

"Näyttää siltä, että hajautettu yhteiskunta kestää parhaiten kaikkiin näihin kriittisiin asioihin kohdistuvia suuria riskejä."

"Ruoka ei ole lenkkareiden tai kännyköiden kaltainen hyödyke, jonka tuotannon voi keskittää muutamaan paikkaan maailmassa. Jokaisen maan velvollisuus on tuottaa ruokaa, jotta voimme ruokkia kasvavan ihmiskunnan. Keskusta toimii sen puolesta, että saamme lautasillemme jatkossakin kotimaassa eettisesti tuotettua, laadukasta ruokaa", Saarikko sanoo.

Lue lisää

Pandemia teki pienistä kunnista suuria

Kaksoiskuntalaisuus kuntavaaliteemaksi

Saarikko: "Keskustan tavoitteena on väljästi asuttu ja monipaikkainen Suomi"

Keskusta, voisitteko jo palata normaaleiksi?