Politiikka

Etätyö maalla muutti ajattelua, kertoo professori Pekka Sauri MTV:n kolumnissa – "Keskusta takaisin Maalaisliitoksi"

Pitkäaikainen vihreiden vaikuttaja Pekka Sauri kirjoittaa, ettei enää suostu kaupunkien ja maaseudun väliseen vastakkainasetteluun.
Tuomo Kesäläinen
Neljän kuukauden etätyö maalla sai tunnetun helsinkiläisen, Pekka Saurin, miettimään maaseudun asioita uudenlaisella tavalla. Kuvituskuva.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja pitkäaikainen Vihreän liiton vaikuttaja Pekka Sauri kertoo MTV Uutisten kolumnissaan, miten neljän kuukauden etätyöjakso on muuttanut hänen ajatuksiaan maaseudusta. Hän on asunut viimeiset 40 vuotta Helsingin kantakaupungissa.

Sauri on toiminut muun muassa vihreiden puoluejohtajana ja puoluesihteerinä 1990-luvun alussa ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuoteen 2017 saakka.

"Vaikken toivoakseni ole esiintynyt hurmahenkisimpänä kaupungistumishihhulina, olen aina pitänyt enemmän tai vähemmän itsestään selvänä, että Suomessa väki pakenee maalta ja keskittyy kaupunkeihin. Elinkeinorakenteen muutos nyt vain toimii niin. Suuruus suurentaa, pienuus pienentää."

Etätyöjakson aikana hän huomasi, kuinka etätyöläinen pystyy jakamaan aikansa kaupungin ja kesämökin välillä.

"Aamuespresson sihistessä voi tarkastaa riistakamerasta, minkä lajin petoja on yöllä käynyt pihassa kääntymässä."

Myös auton välttämättömyys kävi nopeasti ilmi.

"Se vaikutus tällä neljän kuukauden etäilyllä oli, etten enää suostu kaupunkien ja maaseudun väliseen vastakkainasetteluun enkä kuuntelemaan irvailua landepaukuista."

Saurilla on myös neuvo keskustan puheenjohtajalle Annika Saarikolle: vaihda puolueen nimi Maalaisliitoksi.

"Nimenmuutos selkiyttäisi puolueen roolia ja avaisi mahdollisuuksia rakentavaan vuoropuheluun kaupunkien ja maaseudun kesken ilman, että samalla pitäisi miettiä jotakin hämärää keskusta-aatetta."

Pekka Saurin kolumni MTV:llä: Maalaisten vähättely saa nyt riittää – näin minusta tuli landepaukku

Lue myös:

Vihreä maidontuottaja: "Helsingissä asuessani ajattelin itsekin maataloudesta eri tavalla kuin nyt"

Lue lisää

Mitä vikaa on pakastepizzassa?

Yle uutiset: Etätyö- ja maskisuositukset jatkuvat Etelä-Karjalassa – koronatartuntoja todetaan nuorilla ja rokottamattomilla

Yli puolta miljoonaa suomalaista kiinnostaa muutto näihin maisemiin – yksi asia mietityttää, vaikka luonto ja vapaa-aika vetävät puoleensa

Etätyö tuo vipinä asuntokauppaan – lisäneliöitä haetaan pienemmistä kaupungeista, myös kakkoskodit kaupungeissa kiinnostavat