Politiikka

Professori esitti naudanlihalle haittaveroa ministeritason kokouksessa – Krista Mikkonen painotti siirtymätukia viljelijöille, yrityksille ja kotitalouksille

Ympäristöministerin mukaan ilmastotyötä ja luonnon monimuotoisuutta heikentäviä tuki- ja ohjausjärjestelmiä on uudelleenkohdennettava.
Sanne Katainen
Krista Mikkosen mukaan esimerkki tuesta siirtymisessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa on kotitalouksien energiaremonttiavustus.

Vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme Aalto Yliopistosta nostaisi runsaita kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavien ylellisyystuotteiden ja naudanlihan verotusta. Vastaavasti esimerkiksi korjauspalveluiden verotusta voisi alentaa.

Halmeen mielestä moinen järjestely ei heikentäisi vähävaraisten asemaa. Oikeudenmukaista siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan käsiteltiin torstaina kestävän kehityksen toimikunnan, talousneuvoston ja ilmastopolitiikan pyöreän pöydän kokoontumisessa Helsingissä.

"Ongelma ei ole ainoastaan hiilidioksidi, vaan monimuotoisuuden ja makean veden hupeneminen", Halme huomautti.

Myös PTT:n tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen suositteli verokeinoja, mutta painotti myös suoria tukia kotitalouksille, joiden hyvinvointia ilmastotoimet heikentävät.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) mainitsi tärkeinä tuet yrityksille, viljelijöille ja kotitalouksille muun muassa energiaremontteihin. Lisäksi olisi uudelleenkohdennettava ilmastotyötä ja luonnon monimuotoisuutta heikentäviä tuki- ja ohjausjärjestelmiä.

Juttua muokattu 25.9. klo 13.14. ingressiin ja juttuun korjattu sana karsittava -> uudelleenkohdennettava.

Lue lisää:

"Kärsijöinä ovat turveala ja Savonmaalla öljylämmitteisessä talossa asuva ihminen" – näin Vanhanen kuvaa hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä

Lue lisää

Reilu siirtymä vaatii rahaa

Turvealan korjaustoimilla kiire

Talvi muistutti taas olemassaolostaan

Energiaturve testaa oikeudenmukaista siirtymää