Politiikka

Yle selittää: Antennilähetyksistä luovutaan, mutta ne näkyvät vielä pitkään

Teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhön mukaan laajakaista pitäisi saada koko maahan.
Kuvituskuva / Juho Leskinen - Markku Vuorikari
Yle lähetti laajakaistasta ja antenneista kirjeen liikenne- ja viestintäministeriöön 11.9.

Yleisradion mukaan antennilähetyksistä ollaan Suomessa luopumassa, mutta siitä ei ole Ylen teknologiajohtajan Janne Yli-Äyhön mukaan vielä päätöksiä. Antennilähetykset näkyvät hänen mukaansa vielä 2020-luvun ajan jo Ylen ja Digitan solmiman sopimuksen perusteella.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi tänään maanantaina Ylen kirjeestä (kuvissa) liikenne- ja viestintäministeriölle. Sen mukaan hallituksen tulisi tehdä poliittinen päätös, jossa linjataan, että antenniverkoista aletaan luopua ja käytettäviä UHF-taajuuksia voidaan siirtää 5G-laajakaistakäyttöön. Päätös pitäisi tehdä ennen vuoden 2023 EU:n WRC-kokousta, jossa taajuuksien siirtoa valmistellaan.

Antenniverkoista vastaavan Digitan mukaan taajuuksien siirto antenneista laajakaistakäyttöön heikentää antenniverkkoa, jolloin näkyvyys maaseudulla kärsii. Yli-Äyhö on toista mieltä. Hänen mukaansa UHF-taajuuksia siirretään vain silloin, jos niillä ei ole käyttöä.

Siirtyminen laajakaistaan tuo lisäkustannuksia Yle-veron maksajille, koska asiakkaat joutuvat maksamaan laajakaistan liittymismaksun, kun taas antenniverkon kautta katselu on ilmaista.

"Laajaistaverkon tulisi olla vastaisuudessa kaikkien saatavilla ja samanlainen peruspalvelu kuin sähkö tai vesi", Yli-Äyhö sanoo.

Ylen lähettämän kirjeen taustalla on Yli-Äyhön mukaan huoli laajakaistaverkkojen saatavuudesta koko Suomessa. "Lisäksi ehdotuksessa toivotaan UHF-taajuuksien tehokasta käyttöä, jotta taajuuksia voitaisiin siirtää laajakaistakäyttöön sitä mukaa kun laajakaistaverkot ja tv-yleisö ovat muutokseen valmiita."

Laajakaistaliittymien merkitys korostuu Ylen mukaan tulevaisuudessa entisestään kaikissa muissakin julkisissa palveluissa, esimerkiksi terveydenhoidossa. "Palvelut tulisi saada tasavertaisesti kaikille."

Lue myös:

Yle haluaa luopua televisioantenneista – esitys nettiin siirtymisestä herättää arvostelua: "Lisää kustannuksia ja maaseudulla television katseleminen vaikeutuu"

Perussuomalaiset ja keskusta reagoivat Ylen esityksiin: "Antennit tulee säilyttää joka tapauksessa", "Antenneista ei luovuta ennen kuin laajakaista on ulotettu koko maahan"

Näin Yle vetoaa liikenne- ja viestintäministeriöön kirjeitse – tavoitteena "lopettaa tv-jakelu perinteisissä maanpäällisissä tv-verkoissa"

Lue lisää

Monopoli edellyttää tiukkaa valvontaa

Yle myöntää yksipuolisen uutisoinnin EU:n maatalousuudistuksesta – Copa-Cogecan Pesonen kertoo Ylen pahoitelleen hänelle tapausta

Ylen gallup: SDP jatkaa suosituimpana puolueena, puheenjohtajan vaihto ei nostanut keskustaa

Antenniverkko takaa palvelut kaikille suomalaisille