Politiikka

Näin Yle vetoaa liikenne- ja viestintäministeriöön kirjeitse – tavoitteena "lopettaa tv-jakelu perinteisissä maanpäällisissä tv-verkoissa"

"Kaikilla suomalaisilla on oltava teknisesti toimiva ja lisämaksuton pääsy Ylen kaikkiin sisältöihin televisiossa, radiossa sekä internetissä mobiili- ja muilla laitteilla", kirjeen alussa todetaan.
Jaana Kankaanpää
Suomessa on vielä paljon alueita, niin haja-asutusalueilla kuin kaupunkienkin lähiöissä, joissa ei ole valokuitua. Ylen kirjeessä mainittu 5g-verkon ulottaminen koko maahan vaatii tiheän valokuituverkon, jonka varassa se toimii.

Yleisradio on 11. syyskuuta päivätyllä julkisella kirjeellä lähestynyt liikenne- ja viestintäministeriön johtoa huolellaan siitä, että perinteisistä antennin vaativista UHF-tv-verkoista siirrytään vauhdikkaasti langattomiin 4G- ja 5G-verkkoihin. Yhtiö perustelee haluavansa varmistaa langattomien laajakaistaverkkojen kapasiteetin riittävyyden tv-katselun enimmäishetkinä.

Yleisradio vetoaa nopeiden laajakaistayhteyksien puolesta, jotta se voisi lopettaa antenniverkon palvelut ja antenniverkkojen taajuudet siirrettäisiin myös laajakaistayhtyeyksien käyttöön. Kirjeessä ei kuitenkaan esitetä minkäänlaista arviointia siitä, miten television katseluun riittävät 4g- ja 5g-verkot saadaan teknisesti vedettyä koko maan alueelle. Langaton 5g-verkko ei toimi ilman tiheää valokuituverkostoa.

"Koko yleisön mahdollisuus vastaanottaa Ylen julkisen palvelun tv-sisältöjä edellyttää, että kuitu-, 4G- ja 5G-laajakaistaverkkojen kapasiteetti riittää tv-katselun enimmäishetkinäkin. Tällä edellytyksellä Yle voi lopettaa tv-jakelun perinteisissä maanpäällisissä tv-verkoissa ja tv-taajuudet voidaan siirtää 5G-verkkojen käyttöön."

"Koko yleisön mahdollisuus vastaanottaa Ylen julkisen palvelun tv-sisältöjä edellyttää, että kuitu-, 4G- ja 5G-laajakaistaverkkojen kapasiteetti riittää tv-katselun enimmäishetkinäkin. Tällä edellytyksellä Yle voi lopettaa tv-jakelun perinteisissä maanpäällisissä tv-verkoissa ja tv-taajuudet voidaan siirtää 5G-verkkojen käyttöön.

Yle ehdottaa, että LVM tekee mediapoliittisen päätöksen, jossa linjataan, että UHF-taajuuksia voidaan siirtää laajakaistakäyttöön sitä mukaa kun laajakaistaverkot ja tv-yleisö ovat muutokseen valmiita."

Ylen kirje 11.9.2020 sivu 1

"Ylen tehtävänä on tuoda julkisen palvelun ohjelmisto jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Kaikilla suomalaisilla on oltava teknisesti toimiva ja lisämaksuton pääsy Ylen kaikkiin sisältöihin televisiossa, radiossa sekä internetissä mobiili- ja muilla laitteilla."

"Ylellä on myös lakisääteinen huoltovarmuustehtävä huolehtia poikkeusolojen tiedottamisesta, joka sekin on laajentunut laajakakaistaverkkoihin."

"Langattomien laajakaistaverkkojen kapasiteetti on taajamissa pitkälti riittävää. Haja-asutusalueilla langattomien laajakaistaverkkojen kapasiteetin riittävyys nykyratkaisuilla ei ole tulevaisuudessa varmaa tv-katselun enimmäishetkinä, kun suurten koko yleisöä kiinnostavien tapahtumien tv-katselu siirtyy laajakaistaverkkoihin."

Ylen kirje 11.9.2020 sivu 2

"Yleisradio ehdottaa, että LVM tekee tv-sisältöjen jakelusta mediapoliittisen päätöksen, joka ohjaa kehitystä yli vaalikausien. Päätöksessä linjataan, että UHF-taajuuksia voidaan siirtää 5G-käyttöön sitä mukaa kun laajakaistaverkot ja tv-yleisö ovat muutokseen valmiita ja Ylen julkisen palvelun televisiosisältöjen saatavuus koko yleisölle turvataan."

Ylen kirje 11.9.2020 sivu 3

"Ehdottamamme Ylen julkisen palvelun televisiosisältöjen saatavuuden turvaaminen lisää laajakaistaliittymien kysyntää haja-asutusalueilla, mikä saattaa vaatia mobiiilioperaattorien 5G-verkkoinvestointien aikaistamista haja-asutusalueilla."

Ylen kirje 11.9.2020 sivu 4

"Yle ehdottaa, että LVM aloittaa sääntelyvalmistelun, joka toteuttaa Ylen julkisen palvelun televisiosisältöjen laajakaistasaatavuuden turvaamisen avoimessa internetissä koko yleisölle tv-katselun enimmäishetkinä. Tämän sääntelyn osia voisivat olla esimerkiksi"

A) ..eduskunnan käsittelyssä olevassa sähköisen viestinnän palvelulaissa (SVPL). "Huutokauppaehdot velvoittaisivat 5G-toimiluvanhaltijat tarjoamaan liittymiä, joiden kapasiteetti (kaistanleveys) riittää HDTV-sisältöjen katseluun myös tv-katselun enimmäishetkinä ja myös haja-asutusalueilla."

B) "Sääntely, joka turvaa Ylen julkisen palvelun televisiosisältöjen saatavuuden ilman laajakaistaliittymistä perittävää datamääräpohjaista maksua (ns. zero rating)."

C) "Sääntely, joka antaa Ylen julkisen palvelun televisiosisällöille langattomissa laajakaistaverkoissa vastaavan mutta alemman prioriteetin kuin mitä SVPL:ssä ... on säädetty viranomaisviestinnän hyväksi (viestinnän laadun etuoikeus)."

(Liite)

Aiheesta kokonaisuutena:

Yle: Antennilähetyksistä luovutaan, mutta ne näkyvät vielä pitkään

Yle haluaa luopua televisioantenneista – esitys nettiin siirtymisestä herättää arvostelua: "Lisää kustannuksia ja maaseudulla television katseleminen vaikeutuu"

"Antennit tulee säilyttää joka tapauksessa", Ylen hallintoneuvoston Leena Meri (ps.) vaatii – vetoaa mahdollisiin kriisiaikoihin

Ylen kirje 11.9.2020 sivu 5

Lue lisää

Ylen Ylä-Anttila pahoittelee: Ottelusta välittyi liikaa lähikuvia sairauskohtauksesta – kamerat kuvasivat, kun Tanskan Christian Erikseniä elvytettiin

Valtioneuvoston asetus vesittää laajakaistalain

Eerikki Viljanen jatkaa MTK:n Yle-kritiikkiä – "Kun julkisessa keskustelussa turve on leimattu ilmastopahikseksi, kääntävät markkinat selkänsä elinkeinolle"

Entinen Yle-johtaja varoittaa toistamasta Norjan virhettä: Radiolähetykset muuttuivat digitaalisiksi, kuuntelijat kaikkosivat – "Pitäisikö Yle-veron maksajan maksaa vielä vastaanoton 5G-liittymästä?"