Politiikka

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia

Vuosien 2015–2019 puolustusministeri Jussi Niinistö oli historiantutkija 15 vuotta, sen jälkeen hän oli 15 vuotta mukana politiikassa. "Nyt minulla on vielä mahdollisuus 15 vuoden uraan kuntajohtamisessa", Niinistö sanoo.
Päivi Karjalainen
”Aika aktiivipoliitikkona on taakse jäänyttä elämää", Jussi Niinistö sanoo. "Nyt hyödynnän kokemustani ja verkostojani Kannuksen elinvoiman edistämiseksi." Niinistö täyttää 50 vuotta tiistaina 27.10.

”Minut on otettu Kannuksessa tosi hyvin vastaan”, Jussi Niinistö sanoo.

Ex-puolustusministeri ja kaksi kautta kansanedustajana toiminut filosofian tohtori Niinistö aloitti 5 500 asukkaan Kannuksen johtajana lokakuun alussa.

Muutto keskipohjalaiseen seutukaupunkiin merkitsi Niinistölle siirtymistä viitisensataa kilometriä pohjoisemmaksi tähänastiselta kotiseudulta. Niinistö on syntynyt Helsingissä, käynyt koulunsa Vantaalla, asunut välillä Nurmijärvellä ja sitten taas pääkaupungissa.

”Muutin tänne elokuun lopussa. Syyskuussa kiersin yritysasiamiehen kanssa pitäjän yrityksiä, kaiken kokoisia.”

Niinistö aikoo edistää yrityselämää parhaansa mukaan.

”Työpaikkoja pitää olla tarjolla. Yrittäjyys ja yritykset ovat elinehto, jos Kannuksen väkiluku aiotaan pitää nykyisellä tasolla tai saada kasvamaan.”

Kannus on voittaja, mikäli se pystyy monistamaan kaupunginjohtajansa ratkaisun ja saa väen muuttamaan ruuhkaisesta Suomesta väljempiin maisemiin.

”Pohdinnan paikka. Piti miettiä, mitä alan tehdä isona”, Niinistö kuvaa tilannettaan kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

Sinisen tulevaisuuden ehdokkaana Uudellamaalla ollut Niinistö sai 3 200 ääntä. Kansanedustajan paikka jäi haaveeksi niin kuin se jäi kaikilta muiltakin sinisten ehdokkailta.

”Ajattelin, mihin taustani ja kokemukseni voisivat sopia. Kuntajohtamisen mahdollisuus tuli mieleen.”

Niinistö oli mukana Seinäjoen kaupunginjohtajahaussa viime keväänä. ”Siinä en päässyt alkua pidemmälle.”

Kannus pohti samaan aikaan omia johtajakuvioitaan. Kannuslaiset ottivat yhteyttä Niinistöön, joka antoi suostumuksensa kaupunginjohtajaksi ja tuli valituksi.

”Kuntien rooli muuttuu, jos sote-uudistus viimeinkin nytkähtää liikkeelle.”

Kuntien hyvinvointipalvelut korostuvat, Niinistö arvioi.

”Uskon, että siinä Kannus on kokoaan suurempi tekijä. Täällä on kehitetty vapaa-ajan palveluita jo vuosia.”

Niinistö sanoo esimerkkinä Kitinkannuksen alueen, jossa on erittäin hyvät sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet.

”Palveluita myös käytetään. Kannuksessa 93,6 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan. Se taitaa olla valtakunnan korkeimpia lukuja.”

Kun koronapandemia joskus häipyy taka-alalle, on mielenkiintoista katsella väkilukutilastoja.

”Silloin nähdään, onko esimerkiksi Keski-Pohjanmaalle ollut paluumuuttoa, ja mistä se johtuu. Koronasta? Entä mitä ovat vaikuttaneet parantuneet etätyömahdollisuudet?”

Päivi Karjalainen
Jussi Niinistö silmäilee uuden kotikaupunkinsa maisemia. Lestijoki virtaa Kannuksen keskustassa.

”Unelmapesti – kyllä niin voi sanoa”, Niinistö toteaa puolustusministerin paikastaan Juha Sipilän (kesk.) johtamassa hallituksessa 2015–2019.

”Se oli unelmapesti niin koulutukseni, kokemukseni kuin aatemaailmanikin puolesta.”

Ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan 2011–2015 Niinistö pääsi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Tehtävä antoi lentävän lähdön ministeriksi.

”Vähän käy sääliksi poliitikkoja, jotka viedään pystymetsästä ministeriksi tehtävään, josta heillä ei koulutuksensa tai poliittisen kokemuksensa kautta ole mitään tietoa. Tarvitaan erittäin hyviä avustajia ja ymmärtäväistä virkamieskuntaa, jos ministeri on aivan pihalla asioista.”

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö syveni Niinistön ministerikaudella. Niinistön aktiivisuus asiassa tuntuu hämmästyttäneen monet, esimerkiksi nykyisen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.).

”Hän on useassa haastattelussa kertonut, että yllättyi halustani kehittää Ruotsi-yhteistyötä.”

Hatunnoston ansaitsevaa toimintaa, Haavisto on todennut.

”Hatunnosto tai ei. Tosiasia on, että minulla ja Ruotsin puolustusministerillä, sosiaalidemokraatti Peter Hultqvistilla oli neljän vuoden aikana 50 tapaamista. Niissä kaikissa oli valmisteltu agenda.”

Mandel Ngan/AFP/Lehtikuva
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoittivat kolmen maan yhteistyösopimukset Washingtonissa Yhdysvalloissa toukokuussa 2018.

Washington 8.5.2018 – tärkeä paikka ja aika Niinistön ministeriuralla: hän, Peter Hultqvist sekä Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri James Mattis istuvat saman pöydän ääressä Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintorakennuksessa Pentagonissa.

Washingtonissa allekirjoitettiin sopimukset Suomen ja Yhdysvaltain sekä Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyöstä. Lisäksi sovittiin, miten Suomi ja Ruotsi kumppaneina toimivat Yhdysvaltain kanssa.

”Loimme Hultqvistin kanssa järjestelmän, joka mahdollistaa kolmen maan yhteistyön.”

Rakenne on Niinistön mukaan osoittautunut toimivaksi, vaikka Yhdysvaltain puolustusministerit ovat vaihtuneet tiuhaan.

Pentagonin paperit on hänen mielestään vähintäänkin yhtä tärkeä saavutus kuin puolustusyhteistyön syventäminen Ruotsin kanssa.

Muitakin sopimuksia Suomi solmi: maamme lähti mukaan Britannian johtaman Joint Expeditionary Force (JEF) -joukon toimintaan.

Yhteistyötä kehitettiin myös pohjoisrajalla. Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien yhteisillä crossborder-harjoituksilla on pitkät perinteet.

”Kaudellani tämä rajat ylittävä harjoittelu laajeni maavoimiin. Norjasta neuvottelukumppanina oli puolustusministeri Frank Bakke-Jensen.”

Uusia sopimuksia, lisää yhteisiä harjoituksia – miksi? Vastaus on päivänselvä: Venäjä. Itänaapurimme anasti Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014.

”Krimin miehitys oli herätyshuuto, joka innosti puolustusyhteistyöhön.”

Sanna Marinin (sd.) hallitusta Niinistö kiittää.

”Se on erinomaisesti jatkanut puolustuspoliittista linjaa, jonka sain muun Sipilän hallituksen kanssa paalutettua vuonna 2017 hyväksyttyyn puolustusselontekoon.”

Kun Antti Rinteen (sd.) johdolla laadittiin hallitusohjelmaa keväällä 2019, Niinistö myöntää pohtineensa, millaista puolustuspolitiikkaa uusi hallitus aikoo noudattaa.

”Valmista paperia lukiessani ilahduin. Olisin itsekin voinut kirjoittaa vastaavan puolustuspoliittisen osion.”

Päivi Karjalainen
Jussi Niinistö kertoo saaneensa historiantutkimukselta kaiken mitä haki: "Pystyin kirjoittamaan aiheet, jotka nuorena miehenä mielessäni polttelivat." Politiikalta hän sanoo saaneensa enemmän kuin uskalsi odottaa.

Jussi Niinistö

 • Kannuksen kaupunginjohtaja 1.10.2020 alkaen.
 • Syntynyt Helsingissä 27.10.1970.
 • Toimi puolustusministerinä Juha Sipilän (kesk.) johtamassa hallituksessa 2015–2019.
 • Kansanedustaja 2011–2019. Edusti ensin perussuomalaisia. Kesäkuusta 2017 lähtien kuului sinisten eduskuntaryhmään.
 • Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja 2011–2015.
 • Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja 2013–2017. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri 2005–2011.
 • Vapaussoturi-lehden päätoimittaja 2006–2011.
 • Filosofian tohtori. Suomen historian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen sotahistorian dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa.
 • Väitöskirja (1998): Paavo Susitaival 1896–1993: Aktivismi elämänasenteena.
 • Harrastukset: lukeminen ja lenkkeily sekä radiosta Lauantain toivotut levyt.
 • Puoliso: toimittaja Leena Sharma

Lue lisää

Yle: Pääministeri Marin turhautui pääkaupunkiseutuun ja hallituskumppaneihin koronakriisin hoidossa

Pääministeri: "Nyt on syytä tehdä ryhtiliike" – koronatartuntojen määrä on hurjassa kasvussa, jokaisen suomalaisen on syytä välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja

Hallitus käy läpi pahentunutta koronatilannetta neuvottelussaan iltapäivällä – myös valmiuslakia pohditaan

Maatilan arki tutuksi työssä oppimisen jaksolla – korona on häirinnyt vaan ei estänyt maatalousopiskelijoiden tilatöitä