Politiikka

MTK:n valtuuskunta kokoontuu Seinäjoella erikoisjärjestelyin – ministeri Leppä vaatii kuntapäättäjiä lopettamaan hakkeen tuonnin

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan 30 tutkitulta minkkitarhalta ei ole löytynyt koronavirusta.
Kuvat: Päivi Karjalainen, Lari Lievonen / Kuvitus: Juho Leskinen
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää hakkeen tuontia Suomeen käsittämättömänä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) painottaa uuden elintarvikemarkkinalain merkitystä maatalouden kannattavuuden parantamisessa.

"Elintarvikemarkkinalaki tuo järeät keinot kitkeä epäterveitä kauppatapoja. Lailla kielletään muun muassa liian pitkät maksuajat, sopimusehtojen yksipuoliset muutokset ja kaupalliset kostotoimet. Kaikenlainen reseptiikan luvaton kopiointi on kiellettyä ja jatkossa tätä tullaan myös valvomaan", Leppä korosti MTK:n valtuuskunnalle puheessaan tiistaina.

Valtuuskunta kokoontuu Seinäjoella tiukkojen koronaturvatoimien puitteissa. Leppä piti avauspuheensa etäyhteydellä.

Ministerin mukaan koronaepidemia on osoittanut suomalaisen ruokajärjestelmän kriisinkestävyyden.

"Korona on osoittanut huoltovarmuuden ja oman vahva ruuantuotannon sekä kestävän luonnonvarojen käytön merkityksen taloutemme toipumiselle. Istumme hyvät ystävät kultakaivoksen päällä, kun pohdimme näitä suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksia."

Leppä kehui suomalaista bioturvaa myös turkistarhojen kohdalla.

"Mainittakoon esimerkiksi sekin, että Suomessa on tutkittu riskiperusteisesti 30 turkistarhaa minkkien koronatartuntojen varalta ja kaikki tulokset ovat olleet negatiivisia."

Leppä korosti metsänomistajien oikeutta päättää metsiensä käytöstä itse.

"Tätä omaisuuden suojaa ja päätösvaltaa on myös puolustettava, sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Meidän on oltava alati valppaita metsiä koskevassa päätöksenteossa Euroopan Unionin tasolla. Aionkin seuraavaksi koota entistä vahvemmin metsäisiä maita yhteiseen työhön metsävaikuttamisessa."

EU:n maatalouspolitiikan uudistus tuo Lepän mukaan suomalaisille viljelijöille 7 vuoden varmuuden tuista.

"Vaikka maatalouden EU-rahoitus hieman nousee, on seuraavalla kaudella maataloustuen saamiseksi tehtävä enemmän ilmaston ja ympäristön hyväksi. Uuden toimeenpanomallin myötä jäsenmailla on kuitenkin entistä enemmän päätäntävaltaa omiin olosuhteisiin soveltuvista toimenpiteistä."

Myönteisiä linjauksia EU-päätöksenteossa ovat esimerkiksi tuotantoon sidottujen tukien säilyminen nykytasolla sekä Etelä-Suomen kansallisten tukien jatkuminen. Korvamerkintävaatimukset ovat poistumassa täydentävien ehtojen vaatimuksista.

MTK:n valtuuskunnan varapuheenjohtaja Tero Lahti kysyi Lepältä turpeen käytön tulevaisuudesta.

"Turpeesta on muodostunut ilmastopahis. Pidän tätä valitettavana. Emme ole kieltämässä turpeen polttoa, sen on joku keksinyt", Leppä vastasi. Samalla hän totesi, ettei hyväksy joidenkin kunnallisten energiayhtiöiden tuontihakkeen käyttöä.

"Pitäkää kuntapäättäjät huolta, että kunnalliset energialaitokset eivät tuo haketta. On käsittämätöntä, että tuomme tähän maahan haketta."

Valkohäntäpeurakannan kasvun taittamisessa Leppä sysäsi vastuuta metsästysseuroille.

"Luvat pitää käyttää tarkkaan. Naaraita pitää verottaa. Pidän myös huonona mallia, että luvat jaetaan tasan kaikille seurojen jäsenille."

Lue lisää aiheesta:

EU:n maatalouden jatkoneuvotteluista ennustetaan haastavia, muttei mahdottomia – ministeri Leppä: "Vihreä arkkitehtuuri on se hankalin asia"

Lue lisää

Halpuuttamisesta uusi vientituote

Jari Leppä: Korona näytti, kuinka vahvat Suomen maatalous- ja metsäsektori ovat – "Hajautettu tuotantorakenne ja harva asutus ovat osoittautuneet yhteiskuntamme palomuuriksi"

Maa- ja metsätalous ovat tulevaisuuden aloja

Vuoden eräuutisointia hallitsivat vaatimukset sallia sekä valkoposkihanhien että susien kannanhoidollinen metsästys – lyijyhaulikielto kosteikoilla toteutui