Politiikka

Laki laajakaistarakentamisen tuesta astuu voimaan vuoden alussa

Laajakaistatukea varten on varattu valtion budjetissa ensi vuodelle viisi miljoonaa euroa.
Jarkko Sirkiä
Uusia valokuitutyömaita on tarkoitus käynnistää alkavana vuonna varatulla laajakaistarakentamisen tuella.

Tasavallan presidentti vahvisti lain laajakaistarakentamisen tuesta tänään keskiviikkona.

Laki astuu voimaan ensi vuoden alussa.

Laajakaistatukea varten on varattu valtion budjetissa vuonna 2021 viisi miljoonaa euroa.

Tukiohjelma suunnataan alueille, joille kaupallista laajakaistaa ei ole tulossa ennen vuotta 2025. Tavoitteena on saada 10 000 uutta kotitaloutta nopeiden laajakaistayhteyksien piiriin.

Laajakaistayhteyksien rakentajat voivat hakea tukea nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen vakituisiin ja vapaa-ajan asuntoihin sekä yritysten ja julkishallinnon toimipaikkoihin.

Tukikelpoisen laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta sekä kunnan maksuosuudesta laajakaistahankkeessa säädettäisiin valtioneuvoston asetuksella. Tukiohjelma on jatkoa Nopea laajakaista -ohjelmalle, josta on myönnetty tukea vuosina 2010–2019.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tekee markkina-analyysit laajakaistatuen hankealueista, joita maakuntien liitot ehdottavat, ja kartoittaa alueilla olemassa olevat nopeat laajakaistayhteydet ja niiden rakentamissuunnitelmat. Tämän jälkeen maakunnan liitto järjestää kilpailutuksen, jonka perusteella hankealueen toteuttaja valitaan.

Kilpailutuksessa valituksi tullut verkon rakentaja voi hakea tukea Liikenne- ja viestintävirastolta.

Valtioneuvoston asetus laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta ja kunnan maksuosuudesta laajakaistahankkeessa on tarkoitus antaa alkuvuodesta 2021.

Lue lisää

Finnet arvostelee langatonta laajakaistatouhua: "Talon seinälle ruuvataan 500 euron purkki, joka kestää korkeintaan 10 vuotta"

Hallitus esittää tuen jatkamista huippunopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista varten — 10 000 kotitaloutta tuen piiriin

Tietoliikenneyhteys osa huoltovarmuutta

Liikenne- ja viestintäministeri Harakka liputtaa nopean laajakaistan puolesta: "Ylen tv-kanavien jakelu antenniverkossa on turvattu vuosiksi eteenpäin"