Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Halla-aho: Huligointi ei mitätöi Trumpin edistämiä asioita – MT:n puheenjohtajatentissä keskusteltiin poliittisesta väkivallasta

Yhdysvaltain tapahtumat kirvoittivat kipakkaa keskustelua MT:n kuntavaalipaneelissa.
Jaana Kankaanpää
Paneeli on katsottavissa suorana ja tallenteena osoitteessa mt.fi.

Onko ihminen yhtä huono kuin hänen huonoin tekonsa? Voidaanko nykyisestä tehdä johtopäätöksiä aiemmasta?

Näin kyseli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeisistä tapahtumista ja hyökkäyksestä kongressiin MT:n ja MTK:n kuntavaalipaneelissa maanantaina.

"On makuasia, miten kokonaisuutta haluaa arvioida. Tapahtumat ovat valitettavia ja Donald Trumpin käytös asiatonta, mutta se ei mitätöi asioita, joita hän presidenttinä edisti. Olen edelleen sitä mieltä, että hänen tavoitteensa maailmankaupan ja Kiina- ja siirtolaispolitiikassa ovat Yhdysvaltojen ja koko maailman etujen mukaisia", Halla-aho sanoi.

Keskustan, vihreiden ja kokoomuksen puheenjohtajat Annika Saarikko, Maria Ohisalo ja Petteri Orpo sekä paneelia vetänyt MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen haastoivat Halla-ahoa tiukasti Yhdysvaltain tapahtumien tuomitsemisesta, aggressiivisuuden noususta ja perussuomalaisten suhteesta siihen.

Halla-ahon mukaan suomalaiset eivät kyseenlaista vaalien tuloksia.

"Niitä pitää kunnioittaa, miellyttipä tai ei."

Ohisalon mukaan Trumpin toiminnan seurauksena ihmiset ovat kuvitelleet, että demokraattinen vaalitulos voidaan haastaa rynnimällä väkivalloin.

"Tämä on väkivaltainen vallankaappausyritys, mukana oli ammattisotilaita", Ohisalo sanoi, ja piti myös "erittäin järkyttävänä", että Halla-aho on pitänyt sosiaalisessa mediassa vihreitä vaarallisena ääriliikkeenä.

"Ministeri Ohisalolla on ikävä tapa asemoitua laittomuuden puolelle", Halla-aho sanoi ja perusteli kantaansa mainitsemalla muun muassa elokapinan.

Hänestä Yhdysvalloissa ei ollut kyseessä vallankaappauksesta, koska "huligaaneilla" ei ollut mitä ilmeisimmin ollut jatkosuunnitelmaa. Hän vertasi tapahtumaa Black lives matter -huligointiin.

Orpon mukaan Halla-aho vähättelee tapahtunutta ja Trumpin politiikkaa, jonka seurauksena on laillisuuden ja instituutiot kyseenalaistava politiikka.

"Jos vaikka vilkaisee sosiaaliseen mediaan ja lehtien palstoille, siellä kyseenalaistetaan suomalaisia instituutioita ja kylvetään epäluottamusta. En ymmärrä minkäänlaista asian vähättelyä."

"Sanojen ja tekojen välinen matka on lyhyt", Saarikko sanoi.

"Tarkoitus ei koskaan pyhitä keinoja. Olemme politiikkoina esimerkkejä ja vastuussa politiikan kielenkäytöstä. Joka ikisessä maassa on maastoa tällaiselle, mutta käytetäänkö ihmisten epätoivoa, katkeruutta ja harmia käyttövoimana vai luodaanko toivoa?

Paneelissa olivat suurimpien puolueiden puheenjohtajat. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei aikataulusyistä päässyt mukaan paneeliin.

Katso paneeli:

Puoluejohtajat kohtaavat MT:n päätoimittajan Jouni Kemppaisen tentissä — katso suora lähetys klo 10 alkaen

Lue lisää

Keskusta helpottui ennakkoäänien tuloksista – johtaa perussuomalaisia yli kolmella prosenttiyksiköllä

Orpo ennakkoäänistä: Suomalaiset haluavat vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle"

Paikalliset poliitikot ansaitsevat ison arvon

Maakuntauudistusta ei kannata tehdä