Politiikka

EU:n syöväntorjuntastrategia nostaa punaisen lihan syöpävaaralliseksi – Greenpeace vaatii lihamainostuksen lopettamista

Komission mukaan muutokset ruokavalioihin ovat tärkeitä syövän vastaisessa taistelussa.
Lari Lievonen
Komission papereissa punainen liha on luokiteltu vähennettäviin elintarvikkeisiin.

Euroopan komissio esitteli keskiviikkona EU:n syöväntorjuntasuunnitelman.

Syöpätapausten arvioidaan lisääntyvän 25 prosentilla vuoteen 2035 mennessä, mikä tekee syövästä yleisimmän kuolinsyyn EU:ssa.

”Kun me kaikki taistelimme viime vuonna koronaviruspandemiaa vastaan, monet meistä taistelivat hiljaista taistelua syöpää vastaan. Vuonna 2020 menetimme 1,3 miljoona eurooppalaista tälle sairaudelle, ja tapausten määrä on kasvussa”, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi.

Euroopan unionin syöväntorjuntasuunnitelman lähtökohtana ovat uudet teknologiat, tutkimus ja innovointi. Se rakentuu syövän ennaltaehkäisyyn, varhaiseen havaitsemiseen, diagnosointiin ja hoitoon sekä hyvään elämänlaatuun. Syöpähankkeiden rahoittamiseen varataan yhteensä neljä miljardia euroa.

Komissio nostaa syöpäsuunnitelmassaan esiin myös punaisen lihan. Syöpästrategian mukaan komissio aikoo edistää menekinedistämispolitiikassaan kasvispitoista ruokavaliota.

"Teemme selvitystyötä, jotta voimme lisätä kestävää ruuantuotantoa sekä siirtyä kasvipohjaiseen ruokavalioon, joka pitää sisällään vähemmän punaista sekä prosessoitua lihaa ja muita syöpään liittyviä elintarvikkeita."

EU:n menekinedistämisrahoituksen tarkoituksena on lisätä eurooppalaisten elintarviketuotteiden kilpailukykyä ja tunnettavuutta. Vuosina 2016–2019 lihatuotteet vastasivat noin neljännestä promootiovarojen käytöstä.

Punaisen lihan rinnastaminen syöpävaaralliseksi kirvoitti kommentteja sosiaalisessa mediassa.

"Jos liha laitetaan tupakan kanssa samaan laatikkoon, politiikka perustuu oletuksiin eikä vankkaan tietoon. Seuratkaa tiedettä, mutta ei vain osaa siitä", professori Frédéric Leroy kirjoitti Twitterissä.

Ruokateknologian professori Leroy on puhunut vahvasti sen puolesta, että punaisen lihan terveysvaikutuksista ei ole luotettavaa tutkimustietoa.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen asiantuntija Sini Eräjää pitää komission lihamainintaa kunnianhimottomana.

"Komission tulisi romuttaa EU:n rahoittamat liha- ja maitotuotteiden mainokset ja sitoutua selkeästi vähentämään niiden kulutusta. Mitä järkeä on yrittää voittaa syöpä tai torjua ilmastonmuutos, jos jatkamme lihan kaltaisen ruuan mainostamista, mikä pahentaa näitä ongelmia?"

EU-komissio nosti esiin ruokavalioiden muutokset myös ruokajärjestelmän kestävyyteen tähtäävässä Pellolta pöytään -strategiassa viime vuonna.

"Siirtyminen ruokavalioon, jossa on vähemmän punaista ja jalostettua lihaa sekä enemmän hedelmiä ja vihanneksia, vähentää hengenvaarallisten sairauksien lisäksi myös elintarvikejärjestelmän ympäristövaikutuksia", strategiassa kerrotaan.

Lue myös:

Komissio suunnittelee kotieläintuotannon poistamista vienninedistämisrahojen hakukriteereistä – "Diskriminoidaan tiettyjä tuotteita"

Lue lisää

EU-parlamentin ympäristövaliokunnan äänestys vaarantaa hakkuut

Birdlife: Lisää kunnianhimoa ilmastonmuutoksen torjuntaan

Faktojen esiintuominen ei ole mustamaalausta

Birdlife: Euroopan bioenergiapolitiikka tehotonta