Politiikka

"Esi-isät ovat taistelleet tämän maan puolesta ja nyt sitä ajetaan alas" – kuiviketurpeen saatavuudesta nousi iso huoli MTK:n valtuuskunnassa

Turpeen lisäksi huolta kannettiin eläinlääkärien saatavuudesta ja Lapin metsien tilanteesta.
Johannes Tervo
Etäosallistumisen ansiosta Suvi Rantala ehti valtuuskuntapäivän aikana hoitaa töitä kanalassaan Lapualla. Kuiviketurpeen tulevaisuus huolettaa broilerituottajaa.

Huoli turpeentuotannon alasajon vaikutuksista hallitsi keskustelua MTK:n valtuuskunnan kevätkokouksessa keskiviikkona.

Perintötalonsa pönttöuunin vieressä kokoukseen osallistunut MTK-Pohjois-Suomen Jukka Ojantakanen vaati turpeen käytön lisäämistä.

"Esi-isät ovat taistelleet tämän maan puolesta. Olisivatko tyytyväisiä tähän menoon? Alasajo on menossa ja luonnonvaroja ei saisi käyttää oman maan kehittämiseen. Tässä ei ole mitään järkeä. Olen kuullut, että Kanadasta suunnitellaan kasvuturpeen tuontia Suomeen."

MTK-Etelä-Pohjanmaan Suvi Rantalan mielestä hallitus on kajoamassa perusoikeuksiin, kun se ajaa alas turpeentuottajien elinkeinoa. Hän muistutti kuiviketurpeen merkityksestä eläinten hyvinvoinnille ja terveydelle.

Sauli Joensuu MTK-Pohjois-Suomesta muistutti, että kuiviketurpeen käytölle ei ole kotieläintiloilla vaihtoehtoa.

"Korvaavaa materiaalia ei ole tarjolla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aletaan kuivittaa venäläisellä turpeella. Kehotan MTK:n johtokuntaa lyömään nyrkkiä pöytään asiassa." Saman liiton Simo Räty kuitenkin peräänkuulutti korvaavien tuotteiden kehittämisen tärkeyttä. "Ei kannata jäädä riippuvaiseksi yhdestä ainoasta kuivikeratkaisusta. Pitää olla myös kilpailevia tuotteita."

Mikko Uusitalo MTK-Satakunnasta ilmaisi huolensa tuotantoeläinlääkäripalvelujen tilanteesta.

"Meillä Satakunnassa toimivat hyvin eläinlääkäripalvelut. Kaikkialla ei kuitenkaan ole näin. Monessa kunnassa on vaikeuksia rekrytoida eläinlääkäreitä. MTK:n täytyy pitää huolta, että ympärivuorokautinen eläinlääkäripalvelu voidaan turvata koko maassa. Siihen tarvitaan riittävän kokoiset alueet."

"Eläinlääkärien saatavuus on Kainuun alueella ollut haastavaa. Menevätkö eläinlääkärit nyt pieneläinpuolelle tai yksityispuolelle. Onko myös johtamisongelmia maakunnissa", Eija Komulainen MTK-Pohjois-Suomesta pohti.

Ympäristöjärjestöjen paine Lapin metsiä kohtaan herätti huolta laajasti. "Lapin yksityismetsät ovat joutuneet poikkeuksellisen laajan suojelupaineen alle. Vaikutukset ilmenevät markkinoiden kautta puukaupassa. Miljoonien arvoisia alueita vaarassa jäädä puukaupan ulkopuolella. Miten MTK vastaa tähän lappilaisten metsänomistajien huoleen", Aaro Granroth mhy Kittilästä kysyi. Mhy Savotan Tapio Tolppasen mukaan Ylä-Lapin tilanne on syytä ottaa vakavasti, sillä muuten tilanne on kohta samanlainen muuallakin Suomessa.

Metsävaltuuskunnan puheenjohtajan Mikko Tiirolan mielestä MTK:ssa tulisi lähteä valmistelemaan laajempaa metsäverotuksen uudistamista, vastauksena rahastoyhtiöiden vyöryyn metsätilamarkkinoille.

"Ajatus on, että olisi yhtenäinen metsäverokanta omistajasta riippumatta ja että metsävero tilitettäisiin metsän sijaintikuntaan."

Jani Hevonoja MTK-Pirkanmaalta otti esiin hirvieläinkannan säätelyn.

"Riistaneuvostojen kokoonpanoa muutettava ja riistaneuvoston kantapäätöksille on luotava valituskanava. Miten asiat ovat voineet olla pielessä tähän asti. Maanomistaja on pelkkä sivustaseuraaja."

Helena Pesonen MTK-Kaakkois-Suomesta on valkoposkihanhien lisäksi huolissaan villisikojen aiheuttamista tuhoista. "Niiden tuhovoima on melkoinen, jos katsoo vaikka härkäpapupeltoa, jossa ovat aterioineet."

Anu-Maarit Välikoski MTK-Pirkanmaalta ja Saara Markkanen MTK-Pohjois-Savosta olivat huolissaan nuorten ja naisten osallistumisesta järjestötoimintaan.

"Esitän valmisteltavaksi nuoria ja naisia edunvalvontaan kannustavan kampanjan käynnistämistä", Välikoski sanoi.

Vuoden Helmi-tunnustuksen valtuuskunta antoi tänä vuonna MTK-Lokalahdelle. Yhdistys on koronavuoden aikana järjestänyt alakoululaisille kummitilan esittelyjä etäyhteyksin.

Lue lisää aiheesta:

MTK:n ensimmäinen etävaltuuskunta onnistui ilman suurempia häiriöitä – kotonaan Lapualla kokoukseen osallistunut Suvi Rantala toivoo etäosallistumisen jäävän pysyväksi mahdollisuudeksi

Onko metsäpolitiikka enää Suomen omissa käsissä? – MTK:n Marttilan mukaan sen ratkaisee Marinin hallitus

"Asenteen elinkeinojamme kohtaan täytyy muuttua" — MTK:n Viljanen vaatii loppua hallituksen kieltolinjalle ja lisää rahaa laajakaistaan

Kari Salonen
Valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen veti kokousta etäyhteyden välityksellä Maalaistentalossa Helsingissä.

Lue lisää

Ilkeä asenne

Metsät ovat meidän

Rahkasammalen käyttö mullan raaka-aineosana saa arvostelua luonnonsuojelijoilta

Kuluttajille myytävissä tuotteissa kasvuturpeesta luopuminen ei vaikuta välittömästi aliurakoitsijoihin – "Turvataan se, että kuivike- ja kasvuturpeessa muutos olisi rauhallisempi"