Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

MTK:n Marttila EU:n elvytyspaketista: "Uskon kuin vuoreen, että tarvittava enemmistö tavalla tai toisella löytyy"

Perustuslakivaliokunnan lausunto EU:n elvytyspaketista valmistui tiistaina.
Niklas Holmberg
"Ilmaa puhdistavaa keskustelua tarvitaan hallitus–oppositiorajan yli, kun puhutaan merkittävistä EU-linjauksista", painottaa MTK:n Juha Marttila. Kuvituskuva.

EU:n elvytyspaketti on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK:n) puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan käytännössä välttämätöntä saada hyväksyttyä.

"Uskon kuin vuoreen, että tarvittava enemmistö tavalla tai toisella löytyy."

Perustuslakivaliokunnan lausunto EU:n elvytyspaketista valmistui tiistaina. Valiokunnan mukaan 750 miljardin euron elvytyspakettiin osallistuminen vaatii eduskunnan täysistunnossa taakseen kahden kolmasosan enemmistön.

Oppositiopuolue kokoomus on ilmoittanut äänestävänsä tyhjää, eikä tyhjiä ääniä oteta lukuun.

Jokaisen EU-jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi Komission tiedottajan Balazs Ujvarin mukaan keskiviikkoon mennessä 19 jäsenmaata 27:stä on ratifioinut päätöksen.

Marttila huomauttaa, että elvytyspakettiin liittyen olisi ollut alusta alkaen syytä käydä vuoropuhelua hallituksen ja opposition välillä.

"Nyt kannattaa tässäkin suhteessa pelastaa se, mitä pelastettavissa on."

Marttila huomauttaa, että muussa tapauksessa on riskinä, että aihe jää vuosikymmenien ajaksi hiertämään kuin kivi kenkään.

"Esimerkiksi euron käyttöönotto herättää edelleen pahaa verta, sillä se runnottiin aikanaan läpi vain kevyen prosessin kautta. Ilmaa puhdistavaa keskustelua tarvitaan hallitus–oppositiorajan yli, kun puhutaan merkittävistä EU-linjauksista."

Lue lisää

Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Marttila EU:n budjettisovusta: "Rima väpättää mutta jäi telineeseen"

Hallituksen lupaamista maatalousrahoista kuluu syksyllä jo yli puolet – tulevaisuudessa EU-rahoituksista uhkaa jäädä satojen miljoonien lovi

MTK odottaa EU:n ja Venäjän suhteiden palautumista