Politiikka

Ympäristöministeri Mikkonen vaikuttui tilavierailulla biokaasuvoimalasta: "Tämän tyyppisiä ratkaisuja kannattaisi laajasti levittää"

Mikkonen vieraili eilen torstaina Knehtilän tilalla, jossa vuoroviljelyn nurmista tuotetaan biokaasua liikenteen tarpeisiin.
Lari Lievonen
Mikkosen mukaan ihmisten ja toiminnan näkeminen paikan päällä on tärkeää.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) vieraili eilen torstaina Hyvinkäällä Knehtilän tilalla tutustumassa tilan akroekologiseen symbioosiin, eli maatalouden ja teollisuuden yhteistyöhön.

Mikkonen oli vierailusta vaikuttunut:

"Vierailu oli todella mielenkiintoinen ja monipuolinen. Paikalla oli kattavasti eri toimijoita liittyen biokaasun liikennekäyttöön, energiantuotantoon. Lisäksi kuultiin maanviljelijän näkemystä ja tutkijoiden näkemystä."

Knehtilän tilalla nurmista tehdään tilan yhteydessä toimivalla Palopuron biokaasulaitoksella biokaasua liikennekäyttöön, ja kaasutuotannosta syntyvä mädätysjäte käytetään edelleen viljelyn lannoitteena.

"Se oli hieno esimerkki siitä, miten voidaan paikallisesti yhdistä ruuan ja energian tuotantoa niin, että siitä saadaan toimiva kokonaisuus, jossa voidaan hyödyntää paikallisia raaka-aineita ja uudentyyppistä liiketoimintaa"

Mikkonen myös uskoo, että Knehtilän tilan kaltaisia symbioosimalleja voitaisiin ottaa käyttöön muuallakin.

"Tämän tyyppisiä ratkaisuja kannattaisi laajasti levittää. Tietenkin ne ovat aina paikallisia ratkaisuja ja vähän riippuvat myös siitä, että minkä tyyppistä maataloutta alueella on, mutta ehdottomasti tämäntyyppisiä toimintoja ja yhteistyötä tarvitaan lisää."

Knehtilän tila oli osa ympäristöministeriön rahoittamaa ravinteidenkierron RAKI-ohelmaa vuosina 2015–2017. Mikkonen uskoo, että valtion on jatkossakin hyvä tukea vastaavia maatalouden ympäristöystävällisyyttä edistäviä toimia"

"Ehdottomasti kannattaa olla mukana tukemassa juuri tämäntyyppisiä ratkaisuja. Tietysti ajatus on se, että ne ovat myös liiketaloudellisesti fiksuja ja kannattavia ajatuksia, ja ne sitä kautta leviävät myös ympäri maata."

Erityisesti biokaasun tuotanto maatilojen yhteydessä on Mikkosen mielestä kannatettavaa.

"Biokaasua kannattaa edistää monella eri tavalla ja tarvitaan erikokoisia voimaloita eri käyttöön. Biokaasua voidaan tuottaa maatilojen omaan käyttöön, kaukolämpöön ja myös liikennekäyttöön."

Vierailua isännöinyt Markus Eerola toivoi vierailun alla, että ministeri ymmärtäisi vierailun jälkeen paremmin yrittäjän näkökulmaa ilmastotoimiin. Mikkonen myönsikin, että toiminnan näkeminen käytännössä ja ihmisten kanssa keskusteleminen on ministerille tärkeää.

"Vaikka tietysti raportteja ja selvityksiä lukemallakin oppii paljon, niin totta kai käytännössä ihmisten ja toiminnan näkeminen käytännössä on todella tärkeää."

Mikkosen mukaan on tärkeää, että viljelijöitä kannustetaan ilmasto- ja ympäristötoimiin entistä paremmin.

"Esimerkiksi kansallista cap-tukipolitiikkaa suunnitellessa varmistetaan, että ilmasto- ja ympäristöteot on viljelijälle aina myös taloudellisesti järkevä ja kannattava vaihtoehto."

Lue lisää:

Ympäristöministeri Krista Mikkonen tutustuu biokaasulaitokseen maatilan yhteydessä – "hienoa, että hän tulee käymään tilalla ja kuuntelemaan eri toimijoita"

Lue lisää

Ympäristöministeri Krista Mikkonen tutustuu biokaasulaitokseen maatilan yhteydessä – "hienoa, että hän tulee käymään tilalla ja kuuntelemaan eri toimijoita"

Ei lisätä liikenteen päästöjä

Evoon suunnitellun kansallispuiston lähimetsien omistajat pelkäävät omaisuutensa arvon laskevan

Yle uutiset: Ilpo Wennström perusti maatilalleen biokaasulaitoksen, ja jättimäinen sähkölasku kutistui murto-osaan entisestä – investointituen korotus lisäsi hakemuksia