Politiikka

Orpo ja Purra: Seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia – "Sipilän kauden kiky kalpenee"

Kokoomus aloittaisi korjausliikkeen lisäämällä tuloja, lisäämällä työtä suomalaisille ja alentamalla veroja, jotta ei tarvitsisi leikata kaikkein tärkeimmistä menoista ainakaan.
LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat Politiikan toimittajien debatissa Helsingissä tiistaina.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on selvää, että seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia.

"Vasemmistohallituksessakin tiedetään, että nämä kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa", Orpo sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa tiistaina.

Myös perussuomalaiset uskoo, että seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

"Uskoisin jopa, että (Juha) Sipilän kauden kiky jää kalpenemaan näiden rinnalla, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Orpo kritisoi hallituksen budjettiriihessä tekemiä päätöksiä velanotosta.

"Se, että hallitus ottaisi lähes seitsemän miljardia velkaa, sitä me vastustamme, näin ei pidä toimia. Näyttää siltä, että hallituksella on valtiovarainministeriössä ollut rahaa kaikkeen, mitä joku on pyytänyt", Orpo sanoi.

Korjausliikkeen kokoomus aloittaisi lisäämällä tuloja, lisäämällä työtä suomalaisille ja alentamalla veroja, jotta ei tarvitsisi leikata kaikkein tärkeimmistä menoista ainakaan. Orpon mielestä säästöjä löytyisi myös tekemällä asioita järkevämmin ja paremmin, pienellä rahalla. Kokoomus olisi myös valmis harkitsemaan työttömyysturvan porrastamista.

Purra: Asumistukimenot ovat poskettomat

Yksittäisistä menokohteista molemmat puheenjohtajat nostivat esille asumistukimenot ja kauhistelivat niiden suuruutta.

"Asumistukimenot ovat poskettomat, ja hyvin pitkälle ne johtuvat siitä, että meillä on epämarkkinamaisesti toimiva vuokrauskenttä. Nimenomaan Kojamon kaltaiset veroparatiisiolosuhteissa toimivat yhteisöt ovat yksi selitys tälle", Purra sanoi.

Hänen mukaansa ongelmaa ei kuitenkaan ratkaistaisi leikkaamalla asumistukea, sillä siitä seuraisi se, että jostakin muualta pitäisi saada saman verran, toimeentulotuesta tai muualta.

"Se, mihin pitäisi kiinnittää huomiota, on sosiaaliturvan ja matalimpien palkkojen välinen yhteys, erityisesti kalliin asumisen alueella. Ratkaisumme asiaan on, että verotusta pitäisi alentaa, jolloin palkka kilpailee paremmin sosiaaliturvan kanssa."

Purran mukaan myös esimerkiksi julkisen sektorin tiivistämisellä niistä tehtävistä, jotka eivät ole kaikkein tärkeimpiä, olisi myös saatavissa säästöjä.

Erimielisyyttä työperäisestä maahanmuutosta

Työperäisestä maahanmuutosta oppositiojohtajat olivat erimielisiä. Orpo ihmetteli, mistä perussuomalaiset saisi työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten teollisuuteen, palvelualoille ja sosiaali- ja terveyspalveluihin työntekijöitä, jos puolue ei hyväksy työperäistä maahanmuuttoa.

"On karmeaa ylenkatsetta meidän hoitajiamme kohtaan väittää, että työvoimapula johtuu siitä, että suomalaiset eivät yhtäkkiä haluaisi tehdä näitä töitä. Oletteko te kuulleet siitä, että palkkatasossa, työn kuormittavuudessa on joitain ongelmia? Näiltä aloilta pakenee ihmisiä pois, koska he eivät jaksa tehdä sitä ja palkka ei vastaa sitä työtä", Purra vastasi.

Hänen mukaansa tässä taloustilanteessa palkkoja ei kuitenkaan ole mahdollista korottaa.

Orpo sanoo tunnistavansa hyvin ongelmat, jotka liittyvät hoiva- ja sosiaali- ja terveysalalla työn kuormittavuuteen ja työssä jaksamiseen. Orpon mukaan tarvitaan myös työperäistä maahanmuuttoa, jos halutaan huolehtia suomalaisesta hyvinvoinnista, sillä väki vanhenee.

Lue lisää

Arvonnousuvero tukkii verotuksen porsaanreikiä

Betonijätti harkitsee toimintojen keskittämistä vain 1 300 asukkaan Kyyjärvelle – investoinnin esteeksi voi muodostua ankara kilpailu työvoimasta

Riikka Purra: "Suomessa saa pelotella ainoastaan yhdellä asialla, ja se on ilmastonmuutos" – miten käy lasten ja nuorten mielenterveyden?

Tilastokeskus: Suomen talouden tuotanto kasvoi kesäkuussa lähes kymmenen prosenttia vuoden takaiseen verrattuna