Politiikka

Maaseutuparlamentti huipentuu torstaina – MT:n päätoimittaja vetää suorassa lähetyksessä keskusteluja hiilensidonnasta ja maaseudun kestävästä rahoituksesta

Maaseutuparlamentissa keskustellaan torstaina muun muassa siitä, kuinka elinkeinotoiminta turvataan maaseudulla. Etänä pidettävä tapahtumassa on tiistaista saakka kuultu puheenvuoroja lähikouluista maaseudun digitalisaatioon.
Maaseutuparlamentti kuuluu koko maahan, vaikka pidetäänkin etänä.

Maaseudun Tulevaisuus lähettää tämänvuotisen maaseutuparlamentin suorana lähetyksenä verkkosivuillaan. Suomen suurimmaksi ideafestivaaliksi itseään kutsuva tapahtuma pidetään tällä viikolla tiistaista torstaihin.

Tapahtuma on virtuaalinen eli ilman yleisöä, mutta kylille on kannustettu virittelemään kyläkatsomoita. Lähetyksen studio sijaitsee Kurikassa, mutta ohjelmaa lähetetään eri puolilta Suomea, kuten valtakunnalliselle tapahtumalle sopiikin.

Maaseutuparlamentin tavoitteena on säilyttää maaseudulla hyvät mahdollisuudet asumiseen, elämiseen ja toimeentuloon. "Suomessa voidaan tehdä parempaa maaseutupolitiikkaa ja se alkaa rakentavasta keskustelusta, ymmärryksen lisäämisestä ja yhdessä kehittämisestä", järjestäjät motivoivat keskusteluja. Mukana onkin laajasti oman elämänsä ja työnsä puolesta maaseutua tuntevia ihmisiä.

Torstain puheenaiheita ovat maaseudun kehittäminen, ilmastonmuutos ja maaseutupolitiikka, ja keskustelijoina muun muassa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sekä MTK:n, Finanssialan, pankin, yritysten ja tutkimuksen edustajia.

Puoliltapäivin kuullaan nuorten julkilausuma, josta nuorten kanssa keskustelee kuusi kansanedustajaa. Iltapäivällä tartutaan tanssihaasteeseen, ja päivän päätteeksi katetaan maaseutupolitiikan pyöreä pöytä.

Ohjelma alkoi tiistaina aamukahveilla, ja puheenvuoroja on jo kuultu kylistä valtionhallintoon. Osa vieraistakin on etänä, kuten ensimmäisenä mukaan tuleva maa- ja metsätalousministeri ja maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.).

Tiistain aiheita olivat moderni maaseutu, Kurikka maailman maaseutupääkaupunkina sekä kello 16 sukupolven- ja omistajavaihdokset. Äänessä olivat muun muassa futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne ja Kyrö Distilleryn tislaamojohtaja Miko Heinilä. Ajattuksia vaihdetaan myös iltapäivän työpajoissa ja kumppanuustorilla.

Keskiviikkona keskusteltiin hyvästä elämästä, lähikouluista ja maaseudun digitalisaation etenemisestä. Puhujina oli laaja joukko asiatuntijoita, muun muassa Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sdp), FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa, Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen sekä kunnanjohtajia.

Maaseutuparlamentti järjestetään seuraavan kerran vuonna 2024 Nurmeksessa, ja kunnan johto käy nappaamassa viestikapulan Kurikan edustajilta.

Tapahtuman juontavat Inari Fernández ja Christoffer Strandberg ja torstain MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Tapahtuman ohjelma löytyy täältä.

Lue lisää

MTK:n toiminnanjohtaja: Poliitikkojen on torpattava EU-taksonomia – "Kannattavuuskriisissä painiva Suomen maatalous ei kestä enää investointeja vaikeuttavia rahoituskriteerejä"

Lehmänlanta kelpasi 1,6 miljoonan euron lainan vakuudeksi – Timo Viinamäki toteutti unelmansa biokaasulaitoksesta

Mikään ei ole saanut oloani niin voimattomaksi kuin maaseudun määritelmät

Maaseutuparlamentti 2021 järjestetään netissä