Politiikka

"Ministeri totesi, että jos ei hyvällä niin sitten pahalla" – MTK:n Marttila vaatii maataloustuottajien talousahdingon lievittämiseksi lakiin lyhyempiä sopimusjaksoja, jos muut keinot eivät auta

"Kampanjointi asiassa jatkuu. Asia ei jää tähän, sillä tästä tulee joka tapauksessa kova syksy ja talvi viljelijöille."
Petteri Kivimäki
Satovuosi on ollut kehno monilla alueilla ympäri maata tänä syksynä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo, että maatalouden talouskriisin viestimisessä ympäröivälle yhteiskunnalle on lähdetty Marttilan mukaan hyvin liikkeelle.

"Maatilojen taloudellinen ahdinko on nyt laajemminkin tiedossa muutenkin kuin vain MTK:n sisällä, ja medianäkyvyyttä on tullut paljon. Ministeri (Jari) Leppä järjesti lupaamansa tilaisuuden, jossa ruokajärjestelmän edustajia oli kattavasti paikan päällä", Marttila sanoi tiistaisessa MTK:n johtokunnan kokouksen puheenvuorossaan.

"Hän onnistui tiukkahenkisessä tilaisuudessa oikein hyvin, vaikka mitään konkreettista ei vielä tietenkään syntynyt. Hintoja ei sovittu, mutta tilannekuva on kaikille nyt selvä ja puhuttiin euroista kuten pitääkin."

Marttilan mukaan hyvin tuli esille joka suunnasta se, että suomalainen ruuantuotanto on kaikille ruokajärjestelmämme osille välttämättömyys.

MTK:n muutosesitys kauppatapoihin lyhentäisi alkutuotannon nykyisin pitkäkestoisia ja jäykkiä tuotantosopimuksia.

"Jos muu ei auta, niin säädetään elintarvikekauppalakiin nykyistä lyhyemmät jaksot ja kilpailutus maksimissaan kaksi kuukautta ennen toimituksia. Tämä sai kumppanit aika lailla varpailleen tilaisuudessa."

"Ministeri Leppä totesi tilaisuuden päätteeksi ykskantaan, että ellei hyvällä niin sitten pahalla. Jos sopimuskäytännöt eivät kykene löytämään ratkaisua tähän ongelmaan, niin sitten pitää hypätä lainsäätäjän kehiin."

Marttila arvioi, että tällä on melkoinen pelotevaikutus.

"Kampanjointi tässä asiassa jatkuu. Asia ei jää tähän, sillä tästä tulee joka tapauksessa kova syksy ja talvi viljelijöille."

Keskustelussa ilmastonmuutoksesta on Marttilan mukaan juututtu paikalleen, joskin ministeri Lepän konemessuilla julkaisema ruuantuotannon hiili–euro-ohjelma, Hero, on uusi avaus. Siinä maatalouden päästövelvoitteen rinnalla varmistettaisiin maatalouden tulo ja kannattavuus.

"Heitän nyt MTK:n toimistoille tämän jatkokehittelyyn, se sopii meille", Marttila ehdotti johtokunnalle.

Marttila sanoo Euroopan Unionissa tapahtuvan metsäasioissa nyt paljon.

"Kiitos siitä Itävallalle ja ministeri Köstingerille. He tempaisivat EU:n metsäisten valtiot huippukokouksen ministereille, maanomistajille ja metsäjärjestöille. Meidän panos kokoukselle oli Wienin julistus, jossa korostettiin sitä, että metsäpolitiikan tulee olla kansallisessa kompetenssissa, eikä EU:n pidä likaa tulla sille tontille."

Lue lisää:

Onko teollisuuden ja kaupan pitkille sopimuskausille yhä tarvetta? – Ruokavaltuutettu Wikberg epäilee, etteivät ne sovi suurimpaan osaan nykytuotteista

Lue lisää

"On hullua myydä ruokaa tähän hintaan, ei siihen pysty suomalainen tuottajakaan", MTK:n Marttila herätteli puheellaan toriväkeä ruokakeskusteluun Helsingin tempauksessa

Ministeri Leppä yhtä mieltä europarlamentaarikko Niinistön kanssa hiilinielutavoitteesta, mutta ei lisäyksistä – "Suomi ei ole valmis nostamaan tavoitetta 17 miljoonasta tonnista, sekin haastava"

Koronatukea myös viljelijöille

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Hevostalouden ja ravien rahoitus pitää - ministeri perustaa työryhmän elivoimaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi"