LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Ex-sisäministeri Mykkänen väläytti selvitystä aidasta itärajalle – "Kannattaa katsoa itärajan morfologiaa", toteaa villisika-aitaa selvittänyt Luken tutkija

Luonnonvarakeskus tutki afrikkalaista sikaruttoa torjuvan villisika-aidan rakentamisen ekologisia vaikutuksia vuonna 2018. Aita torpattiin kalliina ja tehottomana sekä susille ja hirville haitallisena.
Kari Salonen
Entinen sisäministeri Kai Mykkänen toivoo hallituksen selvittävän, pitäisikö Suomen itärajalle rakentaa aita.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) toivoo hallituksen selvittävän, pitäisikö Suomen itärajalle rakentaa aita, Demokraatti-lehti uutisoi perjantaina.

"Nythän hallituskin tuntuu lähtevän siitä, että pikakäännytyksiä pitäisi voida tehdä, jos joudutaan Valko-Venäjän tyyppiseen turvapaikanhakijoilla painostamiseen. Jos iso määrä ihmisiä on kävellyt Suomen puolelle ja naapuri ei ota enää takaisin, joutuu kysymään miten pikakäännytys tapahtuisi", hän toteaa lehdelle.

"Silloin seuraava vastenmielinen mutta vääjäämätön kysymys on, olisiko selkein tapa ehkäistä inhimillinen tragedia niin, että rajalla olisi kulkuesteaita, Tällöin vain raja-asemien kautta pääsee Suomeen. Tämä voi tulla lähivuosina ihan vakavasti mietittäväksi", Mykkänen pohtii.

Kulkuesteaitaa itärajalle on selvittänyt myös Luonnonvarakeskus Luke vuonna 2018. Tosin ei ihmisten, vaan villisikojen maahantulon estämiseksi.

Mitä selvisi?

"Kannattaa katsoa itärajan morfologiaa ja pohtia, mitä aita maksaa", Luken erikoistutkija Mervi Kunnasranta kehottaa. Rajalla on suota, vesistöjä, teitä, kallioita ja mäkiä. Villisika-aidan kustannukseksi on arvioitu 30 000–32 000 euroa kilometriltä ilman raivauskustannuksia sekä maanvuokraa tai pakkolunastusta.

Kunnasrannan mukaan villisika-aidan täytyisi olla vähintään 1,5 metriä korkea, taivutettu ja sähköistetty. Sen tulisi ulottua puoli metriä maan alle.

Luken aitaselvitys ei johtanut jatkotoimiin, sillä selvityksen mukaan Suomen itärajalle rakennettava aita ei pystyisi estämään villisian leviämistä Suomeen. Villisika-aitaa on erittäin vaikea saada täysin tiiviiksi, joten sen merkitys afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisriskin pienentäjänä on kyseenalaista. Lisäksi aita olisi eläinsiirtolaisille haitallinen.

"Aidan vaikutus ei olisi negatiivinen pelkästään Suomen eläimistölle, vaan myös koko Fennoskandian ja läntisen Euraasian suurnisäkäsfaunalle, etenkin lajeille, joiden levinneisyys kattaa raja-alueiden molemminpuolisia alueita, kuten suurpedoille ja hirvieläimille. Erityisesti suurpetojen osalta aita voisi vaikuttaa tulkintaan suomalaisten petokantojen elinvoimaisuudesta ja EU:n luontodirektiivin tavoitteiden saavuttamisesta", selvityksessä todetaan.

Oletettavasti myös ihmisten kulun estävä aita olisi haitallinen suurpedoille ja hirvieläimille. Kunnasranta veikkaa, että villisika tulisi kuitenkin aidan läpi, mikäli se ei olisi riittävän jämerää tekoa.

Lue Demokraatin juttu:

Entinen sisäministeri Kai Mykkänen haluaa hallituksen harkitsevan aidan rakentamista itärajalle – ”Vaikka meille kaikille se on varmasti vastenmielinen ajatus”

Lari Lievonen
Tarhattuja villisikoja liperiläisellä riistatilalla.
Lue lisää

Afrikkalainen sikarutto jatkaa voittokulkuaan – tauti levinnyt 32 maahan

Kokoomus laskisi yhteismetsien veroja ja palkitsisi syrjäseutujen hylkykiinteistöjen purkamisesta

Yle uutiset: Savo-Karjalan kansanedustajien enemmistö ei kannata raja-aidan rakentamista Suomen itärajalle

Kokoomuksen Mykkänen ei poissulje välikysymystä EU-vaikuttamisesta – "Viisikon pitää puhaltaa rivit suoraksi"