Politiikka

"Tämä ei meille käy", MTK:n Viljanen vetoaa "tolkun ihmisiin" ruuantuotannon kestävyyden tunnustamiseksi

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen vaatii välitöntä korotusta tuottajahintoihin.
Jaana Kankaanpää
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen vaati valtuuskunnan avauspuheessaan kansallisen ruokapaneelin perustamista.

"Onko tämä maailma tullut hulluksi, huomaan kysyväni, kun olen medioiden äärellä", MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen äimisteli valtuuskunnan avauspuheenvuorossaan keskiviikkona Espoon Hanasaaressa.

Viljasen mukaan nykyinen keskusteluilmapiiri nostaa esiin ääripäitä ja näkemyksiä, jotka ovat useimmille ihmisille vieraita.

"Viime joulun alla Ylellä opetettiin, että puillakin on tunteet. Alkukeväästä kotieläintuottajia pidettiin keskitysleirien vartijoina. Ja sanotaan, että tulevaisuudessa meidät rinnastetaan natseihin ja Rooman orjakauppaan"

Viljasen mukaan kyselyt ja MTK:n kampanjat ovat osoittaneet, että valtaosa suomalaisista on kuitenkin niin sanottuja "tolkun ihmisiä".

"He ymmärtävät kestävän metsätalouden ja vastuullisen ruuantuotannon arvon."

Kestävyyttä pitää Viljasen mukaan arvioida kokonaiskestävyyden käsitteellä, joka ottaa huomioon tuotannon taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset.

"Ruokaketju ei ole tasapainossa, kun hurjasti nousseet tuotantokustannukset on jätetty yksin tuottajien maksettaviksi. Tämä ei meille käy. Vaadimme välittömän nousun tuottajahintoihin ja valtion takaamat maksuvalmiusluotot käyttöön."

Viljanen esittää kansallisen ruokapaneelin perustamista Irlannin mallin mukaisesti.

"Sen tehtävänä olisi arvioida ja luoda kriteerit kokonaiskestävälle alkutuotannolle. Kun saamme kriteerit kohdalleen ja maalin liikuttaminen lopetetaan, meidän elinkeinomme osoittautuvat kokonaiskestävimmiksi tässä maassa", Viljanen uskoo.

"Olen vakuuttunut, että tulemme pärjäämään tulevaisuudessa. Kokonaiskestävyydellä käännämme alan kärvistelystä kasvuun."

Lue lisää aiheesta:

MTK:n valtuuskunnassa vaalipaneeli ja äänestys johtokunnan jäsenestä

Lue lisää

MTK haastaa kunnat ja kaupungit tarjoamaan kotimaista ruokaa – peltorahastot kuumensivat tunnelman valtuuskunnan yleiskeskustelussa: "Ollaan viljelijät tiukkana"

MTK:n johtokunnassa jatkaa Asko Miettinen

"Kassa on tyhjä ja rahat loppu" – MTK:n Marttila huolissaan vaarantuneesta ruokajärjestelmästä

Suomalaisen ruuan tulevaisuus vaarassa