Politiikka

Valtiovarainministeri Lintilä kommentoi Rinteen vappusatasta: "Kyllä tämä meille kelpaa"

Työeläkkeiden sijaan korotus toteutettiin kansan- ja takuueläkkeiden kautta. Näin ollen eläkkeiden nosto maksetaan valtion kassasta, eikä työeläkemaksujen kautta.
Jaana Kankaanpää
Valtiovarainministeri Mika Lintilä on tyytyväinen eläkkeiden nostoon liittyvään suunnitelmaan.

Hallitus julkisti eilen luonnoksensa pienimpien eläkkeiden nostosta.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ilmaisee tyytyväisyytensä luonnokseen. Hänen mukaansa pienimpien eläkkeiden nostaminen oli myös keskustalle tärkeä vaaliteema.

"Itse koen, ja keskustassa on ollut tärkeää, että eläkkeiden noston painopisteenä ovat juuri kaikkein pienintä eläkettä saavat", hän kommentoi. "Kyllä tämä nosto meille kelpaa".

Lausuntokierrokselle lähteneessä luonnoksessa kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Niin kutsuttu vappusatanen oli yksi pääministeri Antti Rinteen (sd.) kärkilupauksista vaaleissa. Silloinen oppositiojohtaja lupasi reilu vuosi sitten korottaa kaikkia alle 1400 eläkkeitä sata euroa nettona

Luonnoksessa on kysymys hallitusohjelmaan kirjatusta 183 miljoonan euron potista. Sillä haluttiin nostaa eläkkeitä noin 50 euroa tuhannen euron kuukausieläkkeisiin saakka.

Lintilän mukaan tämän lisäksi tulevat vielä indeksikorotukset. Eläkkeiden nostoihin käytettävät rahat perataan tarkemmin syksyn budjettiriihessä.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi aiemmin, että nostosta hyötyvät esimerkiksi monet entiset viljelijät, joiden myelin kautta tuleva työeläke on niin pieni, että he saavat sen lisäksi kansaneläkettä. Valtiovarainministeri itse ei osaa arvioida tarkemmin, ketkä uudistuksesta hyötyvät.

Työeläkkeiden sijaan korotus toteutettiin kansan- ja takuueläkkeiden kautta. Näin ollen eläkkeiden noston kustantaa valtio, eikä painetta työeläkemaksujen nostolle ole.

Hallitusohjelmassa luvattiin myös käynnistää kolmikantainen selvitys työeläkkeiden nostosta. Osana tätä selvitystä selvitetään keinoja, joiden avulla voitaisiin nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

Vappusatanen elää siis ainakin selvityksen tasolla edelleen.

Lue lisää:

Kansaneläkettä saavien viljelijäeläkeläisten tulot voivat nousta – Melan toimintaan hallituksen eläke-esitys ei vaikuta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lintilä pääministerin turvelausunnosta: Turvetta ei korvata kivihiilellä, puun poltolla tai tuontihakkeella – "Rinne sanoi olevan kanssani samaa mieltä"

Talouden turbonappi

VM:n työryhmä esittää: Kotitalouksille luottoa tulojen mukaan, asuntolainan takaisinmaksuajaksi enintään 25 vuotta, rajoituksia taloyhtiölainoihin