Vaikeneminen on yllättävän harvoin kultaa - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Vaikeneminen on yllättävän harvoin kultaa

"Yllättävää on, että asiasta ei keskusteltu laajemmin edes niiden metsästäjien kesken, jotka kuuluivat samaan metsästysseuraan kuin kuusi salametsästyksestä tuomittua."

Näin kirjoittaa Pertti Rannikko suden salametsästystä ja vaikenemisen kulttuuria käsittelevässä tutkimusartikkelissaan.

Kun kanssasi samaan pöytäseurueeseen kuuluvalla ihmisellä on jäänyt salaatinlehti hampaiden väliin, oletko ensimmäisten joukossa huomauttamassa tästä? Entäpä auki jäänyt housujen sepalus, vinkkaatko tuulettajaa heti laittamaan vetoketjun kiinni?

Jos auki olevasta sepaluksesta ja hampaiden välissä olevasta rämmäleestä sanominen tuntuu vaivaannuttavalta, ylittyy monella vaivaantumisasteikon maksimi, kun pitäisi puhua tutun tekemästä metsästysrikoksesta.

"Seuran johdon mukaan käräjäoikeuden tekemä tuomio ei kuulu seuralle, ja mitä tulee maanomistajiin, jokainen maanomistaja äänestää jaloillaan." Tällaisen vastauksen Rannikko oli saanut tutkimuksessaan erään metsästysseuran johdolta, kun seuran vuosikokous oli valinnut metsästysrikoksesta tuomittuja yhdistyksen hallitukseen.

Metsästäjäliiton piirin edustaja oli ollut myös seuraan yhteydessä. Viesti seuralle oli, että olisi tärkeää toimia vastuullisesti ja antaa joku sanktio.

Kun on lukenut metsästysseuran johdon vastauksen, ensimmäiset mieleen tulevat sanat ovat vastuuttomuus, röyhkeys ja selkärangattomuus.

Miten ihmeessä joku kysyy juuri metsästysrikostuomion saanutta metsästäjää seuran hallitukseen? Entä miten ihmeessä joku juuri metsästysrikostuomion saanut metsästäjä lupaa olla käytettävissä luottamustehtävässä?

Kunnon kuohahduksen jälkeen mietin, mitä konkreettisia työkaluja metsästysseuroilla on ratkoa tällaisia tilanteita, jos ihmisten sisäinen sääntely ei toimi?

Yhdistyslaki ei estä rikostuomion saanutta toimimasta luottamushenkilönä, eihän tuomio ole este monen muunkaan toimen hoitamiselle. Siihen ei siis voi vedota.

Yksi konkreettinen työkalu ovat metsästysseuran säännöt, joihin on kirjattu seurasta erottamisperusteeksi metsästystä koskevien virallisten normien rikkominen. Sitten sitä sääntöä pitäisi vielä rohjeta käyttää.

Mutta virallisten normien noudattamista tärkeämpää olisi kyetä keskustelemaan vaikeistakin aiheista, vaikeneminen ei ole läheskään aina kultaa.

Sitten sitä sääntöä pitäisi vielä rohjeta käyttää.

Lue lisää

Kriittisyys susien laitonta pyyntiä kohtaan on voimistunut, koska lähiyhteisön sopua ei haluta rikkoa – ilmoitukset epäilyistä tekevät ulkopuoliset liikkujat

Metsästäjäliiton kanta metsästysrikoksesta tuomittuja kohtaan: "Ei luottamustehtäviin sopiva"

Maakotkan ampuminen ja kannabiskasvattamo paljastuivat Ruovedellä, kun poliisi tutki television ja pelikonsolin ryöstöä

Poliisi tutkii metsästysrikosta: Maanomistaja löysi Pomarkusta luvatta kaadetun eläimen ruhon