Kolumni

Petojen kanta-arviot laskettu – susihavainnoista pitäisi ilmoittaa paremmin metsästäjille

Syksy tullee olemaan vaikea koirametsästykselle.

Luonnonvarakeskus julkisti suden kanta-arvion ennen juhannusta. Maaliskuussa susilaumojen määrä oli todennäköisimmin 30 ja näistä laumoista kokonaan Suomen puolella eli 24 laumaa. Itärajan molemmin puolin liikkui 6 laumaa.

Susiparien määrä oli Luken mukaan todennäköisimmin 17, joista 15 paria eli Suomen puolella ja kaksi itärajan molemmin puolin.

Laumojen määrä kasvoi vuoteen 2019 verrattuna neljänneksellä. Se olikin keskeisin muutos susikannassa. Parit vähentyivät, sillä niistä muodostui pentujen syntymisen myötä laumoja.

Kanta-arvion tietojen perusteella voi ennustaa vaikeaa syksyä koirametsästykselle. Luken mukaan kevään 2019 hyvä pentutuotto näkynee vaeltavien susien aiempaa suurempana määränä tänä kesänä. Syksyn ja talven aikana vallataan reviirialueita.

Luke ei pannoittanut tänä keväänä yhtään sutta, eikä tulevalle syksylle ole tarjolle tietoja yhdenkään pantasuden liikkeistä. Kun yhdistetään tieto vaeltavien susien aiempaa suuremmasta määrästä ja pantasusitietojen puute, ymmärtää miksi syksy tullee olemaan vaikea koirametsästykselle.

Samasta riskistä varoitti Metsästäjäliitto tiedotteessaan, jossa se kommentoi kanta-arviota.


Susien yksilömäärä on tulevana syksynä viime syksyä isompi. Maaliskuun yksilömäärä oli Luken arvion mukaan 216–246, kun vuosi sitten sen suuruudeksi arvioitiin 185–205.

Vuodenkierrossa susien määrä on pienimmillään juuri maaliskuussa, ennen pentujen syntymistä. Luken ennustemallin mukaan tämän vuoden marraskuussa susia on 262–366 yksilöä.

Vähissä ovat metsästyskoirien omistajien välineet varautua susiriskiin sulan maan aikaan. Ensimmäinen koirajahtikoitos on karhujahti. MMM esitti suurimmaksi sallituksi saalismääräksi 384 karhua.

Paikallistuntemus, riistakamerahavainnot ja puskaradio lienevät ainoat väylät varautua oman metsästysalueen susitilanteeseen ensi syksynä.

Näistä väylistä saatujen tietojen levittäminen mahdollisimman laajalle saattaisi säästää koirien ja laitumella olevien tuotantoeläintenkin henkiä.

Siksipä ei olisi ollenkaan hölmö idea pohtia, mitä keinoja tai tapoja voitaisiin valjastaa tiedonvälitykseen ennen uuden metsästysvuoden alkua, jotta luotettavista susihavainnoista voitaisiin infota mahdollisimman laajaa metsästäjien joukkoa?

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja

Lue lisää

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Video: Maanviljelijän susihavainto sai ikävän käänteen: "Kissa lähti"

Luke: Viikonloppuna useampi suden ja metsästyskoiran kohtaaminen – "Lähetämme osanottomme koiransa menettäneille"