Kolumni

Jos poliisi kaasuttaa rauhanomaisia mielenosoittajia Suomessa kuten Valko-Venäjällä, mikä erottaa Poliisin minskiläisistä gorilloista?

"Onko demokratia vielä ihan valmis, jos sen pitää hyökätä omia kansalaisia vastaan samoilla konsteilla kuin diktatuuri?"

Järjestelmää on koeteltu viime aikoina niin Suomessa kuin Valko-Venäjälläkin. Mielenosoittajat ovat pistäneet pääkaupungin sekaisin, eikä esivalta ole voinut katsoa toimettomana sivusta.

Pari uutisvideota on jäänyt mieleen.

Toisessa joukko naispuolisia mielenosoittajia seisoo tiiviinä ryppäänä Minskin keskustassa. Kokomustiin pukeutuneet poliisit marssivat määrätietoisesti kohti. Sitten jostakin poliisirivistön takaa harppoo esiin päällysmiehen elkein todennäköisesti upseerin arvoinen viskaali pippurisumutepullo käsissään. Parilla loikalla hän on mielenosoittajien edessä ja alkaa spreijata kaasua näiden kasvoille.

Suunnilleen samantapainen tilanne toistui viikonloppuna Helsingin keskustassa. Virkapukuiset, mustiin suojalaseihin sonnustautuneet konstaapelit suihkuttavat kellertävää kaasua kadulla istuvien Elokapina-mielenosoittajien kasvoille.

Ammattimiehillä on ammattimiesten työkalut ja metodit niin Suomessa kuin Valko-Venäjälläkin.

Meillä vallitsee yleinen konsensus, että Valko-Venäjällä mielenosoittajia ei saisi kohdella noin kovakouraisesti, mutta kun sama tapahtuu Suomessa, mielipiteet tuntuvatkin jakautuvan.

Jos poliisi kaasuttaa rauhanomaisia mielenosoittajia Suomessa kuten Valko-Venäjällä, mikä tekee Suomen poliisista erilaisen minskiläisistä gorilloista?

Näyttää siltä, että molemmissa maissa kahakat päätyvät jonkinlaiseen oikeusprosessiin. Tässä näkyy jo eroja Suomen ja Valko-Venäjän välillä.

Valkovenäjällä oikeusjärjestelmän hampaisiin joutuvat mielenosoittajat, Suomessa tutkinnan alle pannaan poliisi.

Valko-Venäjällä poliisit näyttävät miltei poikkeuksetta sonnustautuvan mustiin kommandopipoihin henkilöllisyytensä – tai kansalaisuutensa - salatakseen. Helsingissä kaasupulloa heilutelleet poliisit ovat kuvista helposti tunnistettavissa. Somemyrsky seuraa. Sitä kaasuhyökkäyksen kuvanneet mielenosoittajat tietysti halusivatkin.

Molemmissa maissa järjestysvalta sanoo puolustavansa demokratiaa ja järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Meillä on selvä käsitys, kummassa yhteiskunnassa demokratia on kypsemmässä vaiheessa ja yhteiskunta paremmassa järjestyksessä.

Silti voi pohtia, onko demokratia vielä ihan valmis, jos sen pitää hyökätä omia kansalaisia vastaan samoilla konsteilla kuin diktatuuri. Tai toisinpäin: miten kovakouraisesti voi kohdella kansalaista, joka tietoisesti rikkoo demokraattisesti laadittuja säädöksiä?

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Vihreiden vitsikirjasta tulisi historian ohuin kirja – nämä poliittiset teokset täydentäisivät syksyn valikoiman

Oikeusasiamies ei tutki poliisin menettelyä Elokapina-mielenosoituksessa

Poliisilta kaasua saaneet elokapinalliset palaavat kaduille – Veriprikaati marssii Helsingin keskustassa

Mielenosoittajat tukkivat tien Helsingin ydinkeskustassa – poliisi käytti kaasusumutetta