Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kommentti

Malttia tarvitaan Atlantin kummallakin puolen – "Hillitään kukin oma hevosemme"

"Jokainen ääni on oikein annettu ja tärkeä osoitus halusta vaikuttaa. Se edustaa antajansa mielipidettä, olivatpa syyt valinnalle, mitkä tahansa."

Demokraattiehdokas Joe Bidenin sangen varmalta näyttävä vaalivoitto on ehditty ottaa Suomessa ja Euroopassa vastaan ilahtuneesti, jopa innostuneesti. On muun muassa uumoiltu Yhdysvaltain ja Euroopan suhteiden parantuvan sekä arvioitu suomalaisyritystenkin viennin saavan uutta potkua, kun Yhdysvallat palaa ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

Sosiaalisessa mediassa on iloittu amerikkalaisten puolesta ja todettu, että nyt syntyi oikeanlainen äänestystulos.

Tällainen intoilu on kovin ennenaikaista, ja mikä pahempaa siinä halveksitaan amerikkalaista demokratiaa.

Vapaissa, rehellisissä vaaleissa tärkeintä on äänestää. Nyt äänestettiin ennätysvilkkaasti. Joe Biden on tähän asti kerännyt yli 75 ja istuva presidentti Donald Trump yli 71 miljoonaa ääntä.

Äänestysaktiivisuuden nousu on huikea. Neljä vuotta sitten Trump ja vastaehdokas Hillary Clinton kokosivat yhteensä 21 miljoonaa ääntä vähemmän.

Jokainen ääni on oikein annettu ja tärkeä osoitus halusta vaikuttaa kansanvaltaisesti. Se edustaa antajansa mielipidettä, olivatpa syyt valinnalle, mitkä tahansa.

Täältä Atlantin takaa meidän on vaikea ymmärtää amerikkalaisten syitä valintoihinsa, mutta niitä on kunnioitettava.

Tilanne ei sitä paitsi edes juuri eroa kotimaassa käydyistä kolmista viime eduskuntavaaleista. Jakolinjat ovat piirtyneet näkyviin meilläkin eikä niistä päästä helposti. Perussuomalaisia äänestäneillä on valintaansa omat syynsä, vasemmistoa, vihreitä ja kaikkia muita puolueita äänestäneillä myös. Maata ei kuitenkaan viedä eteenpäin, jos energia ja aika haaskaantuu keskinäiseen nahisteluun siitä, kuka kannattaa ketä.

Malttia kannattaa myös harjoittaa Yhdysvaltain vaalituloksen suhteen muutamasta muustakin syystä.

Lopullista tulosta ei synny amerikkalaisen käytännön mukaan, ennen kuin hävinnyt ehdokas, nykyinen presidentti, on tappionsa tunnustanut. Mikään ei vielä anna merkkejä siitä, että Donald Trump aikoisi luovuttaa taistelutta – ja se taistelu voi olla jopa hyvin likainen. Edessä lienee useita viikkoja kestävä oikeuskantelujen ja tarkastuslaskentojen sarja.

Senaatinvaalit ovat jo venyneet toiselle kierrokselle, koska Georgian osavaltiossa joudutaan äänestämään uudelleen. Vain jos molemmat kaksi senaattoria ovat demokraatteja, demokraatit saavat senaattiin tasapelin ja varapresidentti Kamala Harris voi äänellään viedä läpi Bidenin haluamia esityksiä. Jos Georgiasta valitaan yksi demokraatti ja yksi republikaani, senaatin enemmistö voi estää monia Bidenin esityksiä.

Kahtiajako tulee siis ainakin senaatin kautta varmasti näkymään Yhdysvaltain virallisessa politiikassa seuraavat neljä vuottakin, vaikka edustajainhuoneessa demokraateilla säilyikin enemmistö.

Bidenin suurin työmaa tulee olemaan joka tapauksessa siinä, että kotimaan ilmapiiri rauhoittuisi ja koronapandemia laantuisi.

Muun maailman kannattaa siis kohdistaa kaikki odotuksensa siihen, että vaalitulos saadaan selväksi ja presidentin vaihdos tapahtuu rauhanomaisesti. Hevosia kannattaa hillitä ja rauhoitella nyt rapakon molemmin puolin.

Vasta sen jälkeen voidaan alkaa toivoa mahdollista asteittaista paluuta normaalimpiin poliittisiin ja kauppasuhteisiin. Millainen uusi normaali ylipäätään on koronan jälkeisessä taantuman maailmassa, se on kokonaan eri kysymys.

Lue myös:

Trump jatkaa Twitterin kiistanalaiseksi merkkaaman sisällön tviittaamista – Kreml: Putin odottaa virallisia tuloksia ennen onnitteluja

Osmo Soininvaara: Yhdysvaltojen maaseutu on takapajuinen – MTK:n Tiirola: "Tämänkaltaisen eliitin ylimielisen ja jopa rasistisen twiittailun en toivoisi yleistyvän Suomessa"

Jouni Kemppaisen kolumni: Amerikan meiningissä on synkkä sointi

Bidenin vaalivoitto parantaisi EU:n ja Yhdysvaltojen suhdetta, mutta protektionismi pysyisi – "Amerikka on muuttunut pysyvästi"

"Hävinnyt Trump saattaa asettua uudelleen ehdolle 2024" – nyt USA:ssa ääntenlaskenta on kesken ja vaalitulos pienestä kiinni

Yhdysvaltain vaalit ovat yllätyksiä täynnä – "Jos Trump voittaa, nykyinen meno jatkuu, ei hän voi itselleen mitään"

Lue lisää

Demokratia ei ole itsestäänselvyys

Populismi haastaa meidät jatkossakin

Presidentin vaihtuessa

Uutistausta Yhdysvaltain mellakoista: Kuinka vallanvaihdosta tuli demokratian esikuvamaassa poliittinen jännitysnäytelmä