Leivo pähkinäinen joululeipä matkailutilan emännän ohjeella
Tohmajärvellä sijaitsevan maatilamatkailutilan emäntä Mari Kärki-Puustinen laittaa tilan omaan joululeipään sekä pähkinöitä että karpaloita.
Villa Valkean emäntä Mari Kärki-Puustinen leipoo vierailleen tätä ihanaa pähkinäistä joululeipää. Kuva: Lari LievonenVilla Valkean oma joululeipä on sopivasti makea, ja purutuntumaa siihen antavat pähkinät.
Villan joululeipä
- Ainekset
- 5 dl vettä
- 4-6 dl vehnäjauhoja
- 2 dl kaurajauhoja
- 1 dl kauralesettä
- 1 pussi (11g) kuivahiivaa
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl siemeniä /pähkinöitä
- 0,5 dl karpaloita
- 0,5 dl öljyä
- 1 tl suolaa
Valmistusohje: Kiehauta vesi ja lisää veteen fariinisokeri. Anna jäähtyä 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää jauhot, kauralese ja suola veteen.
Lisää joukkoon myös pähkinät ja karpalot ja öljy.
Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja kohota noin tunnin ajan lämpimässä, vedottomassa paikassa peitettynä.
Leivo taikina leiviksi, pane leivinpaperin päälle pellille ja kohota vielä puolen tunnin ajan liinan alla.
Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
