Yläastelaisten lähiruoka vakuutti tuomariston – vuosittaisen Ruokavisan voitto Nöykkiön kouluun
Yläkouluille suunnattu Ruokavisa opettaa ruoan reittejä pellolta pöytään.Valtakunnallisen Ruokavisan voittaja on selvinnyt. Mukana kisassa on kouluja ympäri Suomea, ja tänä vuonna alkukarsintaan osallistui lähes 2200 yläkoululaista. Tämän kevään aiheena oli ruoan alkutuotanto.
Loppukilpailun voiton vei espoolaisen Nöykkiön koulun seitsemäsluokkalaisten Ruokavisa-kerho, joka kokoontui opiskelemaan Ruokavisan oppimateriaaleja vapaa-ajallaan välitunneilla. Loppukilpailussa mukana oli myös kaksi ryhmää Jyväskylän normaalikoulusta.
Ryhmien tehtävänä oli loppukilpailussa suunnitella ja valmistaa lounas ja välipala, jossa tuli huomioida oman alueen ruoantuotanto ja ruokakulttuuri sekä kestävän kehityksen periaatteita, kuten hävikin vähentämistä. Valinnat ja perustelut esiteltiin tuomaristolle videon muodossa.
Tuomariston mukaan voittajan eli Nökkiön koulun ryhmän vahvuus oli kekseliäät, kestävät ja paikalliset ateriat, jotka sisälsivät muun muassa nokkostuorepastaa järvikalakastikkeella sekä pikapakastettua marjajäätelöä kaura-omenagranolan kera.
Voittajaryhmää luotsannut Nöykkiön koulun kotitalousopettaja Susanna Hakkarinen iloitsee ryhmän voitosta.
”Tämänvuotinen aihe oli lähellä sydäntäni. Lähituotanto, ruokahävikin vähentäminen ja kestävä kehitys ovat aiheita, jotka ovat jollakin tavalla läsnä lähes jokaisella oppitunnilla.”
”Koska en saanut kaikkea opetusmateriaalia luontevasti mukaan kevään opetussuunnitelmaan, päätimme perustaa oppilaiden kanssa Ruokavisa-kerhon. Kokoonnuimme pitkillä välitunneilla kolme kertaa viikossa ja opiskelimme materiaalia. Oppilaiden loppukilpailumenun ideat saivat vaikutteita heidän omasta arjestaan, ja täytyy sanoa, että olen ihaillen seurannut heidän tiivistä yhteistyötään ja osaamistaan”, Hakkarinen kertoo.
Myös voittajaoppilaat olivat iloisia voitosta. He halusivat korostaa valinnoissaan kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja, joita olisi helppo toteuttaa arjessa.
”Oli hauskaa opiskella Ruokavisaa ja ideoida loppukilpailun ruokia, soveltaa ohjeita ja toteuttaa omaa suunnitelmaa. Pastan tekeminen itse alusta asti oli hyvällä tavalla haastavaa ja uutta ja kokonaisuuden suunnittelussa sai miettiä, tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta. Lahnan kokeilu oli mielenkiintoista ja yllätyttiin, kuinka hyvää se oli. Olisi kiva, jos muutkin ihmiset löytäisivät sen, koska maku kastikkeessa oli tosi lähellä lohta. Eli ei kannata olla ennakkoluuloinen”, ryhmästä kerrotaan.
Voittajajoukkue palkittiin sekä ryhmä- että koulutasolla. Voittajakoulun kotitalousluokka saa 500 euron arvoisen lahjakortin keittiövälineiden hankkimiseen, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







