Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • #Kukkakaalitalkoot: Kokeile MT:n ja Kantrin kootut kukkakaalireseptit

    MT kokosi arkistosta kukkakaalireseptejä vuosien varrelta.
    Kotimaista kukkakaalia on nyt hyvin saatavilla.
    Kotimaista kukkakaalia on nyt hyvin saatavilla. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Kahden kaalin jauhelihavuoka

    4–5 annosta

    1 (n. 1 kg) kukkakaali

    1 (n. 300 g) kyssäkaali

    10 dl vettä

    1 tl suolaa

    1 rkl voita

    400 g naudan jauhelihaa

    1 iso sipuli

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl jauhettua mustapippuria

    2 dl ruokakermaa

    1 pussi (150 g) punaleimaista emmentalraastetta

    Paloittele kukkakaali. Kuori ja leikkaa kyssäkaali kuutioiksi.

    Keitä kaalit suolalla maustetuss vedessä lähes kypsiksi, noin viisi minuuttia. Valuta kasvikset siivilässä ja siirrä voideltuun uunivuokaan.

    Kuumenna voi paistinpannussa.

    Paista siinä jauheliha ja hienonnettu

    sipuli. Mausta. Lisää ruokakerma ja puolet juustoraasteesta.

    Kaada lihaseos vuokaan ja nosta kaaleja hieman näkyviin.

    Paista 225 asteessa 15 minuuttia.

    Lisää loppu juustoraaste ja

    kuorruta 5–0 minuuttia.

    Kaalicurry

    4 annosta

    1 (n. 500 g) kukkakaali

    3–4 lehtikaalinlehteä

    2 porkkanaa

    pala tuoretta inkivääriä

    1 sipuli

    3 rkl voita

    1 rkl punaista currytahnaa

    1 tl garam masala mausteseosta

    1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa

    1 tl suolaa

    1 prk (2,5 dl) limen ja kookoksen makuista ruokakermaa

    Irrota kukkakaalin nuput irti toisistaan ja hienonna kanta.

    Suikaloi lehtikaalit, ota kova keskiruoti pois. Kuutioi porkkanat, inkivääri ja sipuli.

    Sulata voi pannulla ja lisää currytahna, juustokumina ja garam masala. Kuumenna mausteita hetki ja lisää kasvikset.

    Pyörittele hetki ja lisää suola ja ruokakermavalmiste. Hauduta kypsäksi.

    Tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.

    Kuorrutettu kaalivuoka

    4 annosta

    300 g parsakaalia

    500 g kukkakaalia

    vettä, merisuolaa

    Kuorrutuskastike

    2 rkl voita

    3 rkl vehnäjauhoja

    4 dl maitoa

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    100 g punaleimaemmentalraastetta

    1 keltuainen

    Keitä paloitellut kaalit suolalla maustetussa vedessä sopivan kypsäksi.

    Valuta ja levitä voideltuun uunivuokaan.

    Valmista kuorrutuskastike.

    Kiehauta jauhot voissa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Mausta ja lisää juustoraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut.

    Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon keltuainen. Kaada kastike parsakaalin päälle. Kuorruta 200 asteessa noin 15 minuuttia.

    Tarjoa lisäkeruokana tai sellaisenaan pikkuruokana tuoreen leivän kanssa.

    Pehmeä kaalikeitto

    4 annosta

    1 pieni (300 g) kukkakaali

    1 pieni (200 g) parsakaali

    2 sipulia

    3 vaaleaa leipäviipaletta

    1 l vettä

    1/4 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    2 oksaa tuoretta basilikaa

    1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua

    1 dl ruokakermaa

    1/2 dl hienonnettua persiljaa

    Paloittele kaalit ja sipulit. Leikkaa leivästä kuoret pois. Lisää kasvikset ja murennetut leipäviipaleet kiehuvaan liemeen.

    Lisää ripaus pippuria ja suolaa.

    Keitä kypsäksi. Lisää suikaloitu basilika, juustomuru, kerma ja persiljasilppu.

    Kuumenna sekoittaen. Soseuta keitto sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

    Sadonkorjuukeitto

    5 annosta

    1/2 l perunoita

    2 (150 g) porkkanaa

    1 sipuli

    1/2 (200 g) kukkakaalia

    1/2 (100 g) kyssäkaalia

    kourallinen tuoreita papuja

    6 dl vettä

    1 tl suolaa

    2 tl sokeria

    1 laakerinlehti

    1 tl kokonaisia mustapippureita

    kourallinen herneenpalkoja

    6 dl täysmaitoa

    1 rkl vehnäjauhoja

    1 dl hienonnettua persiljaa

    ruohosipulia

    Lohko perunat ja viipaloi porkkanat. Paloittele kaalit ja sipuli. Napsi pavuista kannat.

    Lisää kasvikset kiehuvaan ja maustettuun veteen. Anna kiehua lähes kypsiksi.

    Lisää keittoon herneet. Sekoita jauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

    Tarjoa ruisleivän ja leikkeleiden kanssa.

    Vinkki:

    Paista jälkiruoaksi lettuja ja tarjoa punaherukoista tehdyn survoksen kera.

    Broileri-kukkakaalikeitto

    4 annosta

    1 pakkaus (300 g) broilerifileesuikaleita

    2 rkl juoksevaa Voimariinia

    2–3 tl punaista tai vihreää currytahnaa

    1 (500 g) kukkakaali

    8 dl kanalientä liemikuutiosta tai fondista

    1 prk (200 g) kevyttuorejuustoa, esim. Hovi kevyt paprika-chiliä

    1–2 rkl limettimehua

    2 dl herneitä

    1 dl hienonnettua persiljaa tai korianteria

    Ruskista lihapalat Voimariinissa kattilassa. Lisää currytahna ja paloiteltu kukkakaali. Sekoita aineksia vähän aikaa. Lisää kanaliemi ja kuumenna. Anna kiehua alhaisella lämmöllä, kunnes kukkakaali on sopivan kypsää. Lisää Hovi ja limettimehu kattilaan. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla ja lisää herneet sekä persilja- tai korianterisilppu. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

    Nokkos-kukkakaalikeitto

    4 annosta

    1 sipuli

    nippu ruohosipulia

    1 rkl voita

    5 dl vettä

    1 kasvisliemikuutio

    4 viipaletta grahamleipää

    1 (400 g) kukkakaali

    noin 1 dl nokkossosetta*

    1 prk (3,3 dl) ruokakermaa

    100 g sulatejuustoa

    1/2 tl suolaa

    ripaus valkopippuria

    Pinnalle ruohosipulia, raejuustoa, kukkakaalin nuppuja

    Hauduta paloiteltu sipuli ja ruohosipuli voissa pehmeäksi. Lisää vesi, liemikuutio, paloiteltu leipä sekä kukkakaali paloina. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Kiehauta nokkoset ja valuta vesi pois. Lisää lämpimät nokkoset kattilaan.

    Ota halutessasi muutama kukkakaalin nuppu koristeeksi. Soseuta keitto hienoksi.

    Lisää kerma, juusto ja mausteet. Kuumenna ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lisää keittoannoksen päälle lautasella kukkakaalia, raejuustoa, kypsiä munalohkoja, ruohosipulia tai kurpitsansiemeniä.

    *Litra tiiviisti painettua nokkosta painaa noin 100 grammaa. Siitä tulee noin 1 desilitraa nokkossosetta.

    Juustoinen kesäkeitto

    5 annosta

    1/2 l (uusia) perunoita

    1 nippu (150 g) naattiporkkanoita

    1/2 (200 g) kukkakaalia

    1 sipuli varsineen

    6 dl vettä

    1 tl suolaa

    2 tl sokeria

    1 laakerinlehti

    1 tl kokonaisia mustapippureita

    1 dl pieniä herneenpalkoja

    6 dl täysmaitoa

    1 rkl vehnäjauhoja

    100 g sulatejuustoa

    1 dl hienonnettua persiljaa

    voinokareita

    Lohko perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipuli. Paloittele kukkakaali.

    Lisää kasvikset (sipulin varret myöhemmin) kiehuvaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen. Anna kiehua lähes kypsiksi. Lisää keittoon herneet ja hienonnetut sipulinvarret.

    Sekoita jauhot maitoon ja lisää keittoon yhdessä sulatejuuston kanssa. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa ja viimeistele nokareella voita.

    Tarjoa lisäksi ruisleipää ja juustoa.

    Valkoinen muusi

    1 iso juuri- eli mukulaselleri tai 4 palaa

    1 keskikokoinen kukkakaali

    50 g voita

    1–2 dl kaurakermaa

    suolaa

    Tarjoiluun sitruunaöljyä

    Kuori ja lohko selleri, irrota kukkakaalien lehdet ja paloittele kukkakaali. Lisää kattilaan vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsiksi.

    Kaada keitinvesi talteen ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää voi ja notkista muusi keitinliemellä ja kermalla. Mausta suolalla ja tarkista maku.

    Tarjoile sitruunaöljyn kera.