Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Helle pysäytti savonlinnalaisleipomon ruisleipätuotannon: "Mieluummin on myymättä mitään, kuin myy huonoa"

    Leipomoa jäähdyteltiin kaikkiaan neljän päivän ajan.
    Sillä, että tuotanto pysäytettiin, varmistettiin myytävän leivän laatu. Kuvituskuva.
    Sillä, että tuotanto pysäytettiin, varmistettiin myytävän leivän laatu. Kuvituskuva. Kuva: Kari Salonen

    Helle on pakottanut savonlinnalaisen Luomutila Muhosen lopettamaan ruisleivän leivonnan.

    Yrittäjä Tiina Muhonen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että leipomoa jäähdytettiin kaikkiaan neljän päivän ajan. Samalla myös varmistettiin se, että ruisleivän taikinajuuri toimii toivotulla tavalla.

    Vaikka leipomoa jäähdyteltiin neljän päivän ajan, seisoi tuotanto vain kahden suunnitellun leivontapäivän ajan. Leivonta oli pysähdyksissä viime viikon perjantaina ja lauantaina. Sen lisäksi leipomoa jäähdyteltiin vielä sunnuntaina, jolloin ei normaalistikaan leivota. Eilen maanantaina tuotantoa päästiin jo aloittelemaan pienimuotoisesti.

    Tapauksessa oli kyse siitä, että helteiden vuoksi leipomotila pääsi kuumenemaan niin paljon, ettei jäähdytyslaitteiden teho riittänyt pitämään leipomotilaa riittävän viileänä.

    "Siellä rupeaa lämpötila nousemaan koko ajan niin paljon yli, että se taikina ei enää toimi kunnolla", Muhonen sanoo.

    Leipätuotannon pysäyttämisellä siis turvattiin se, ettei ruisleivän taikinajuuri päässyt kuolemaan.

    Ruisleipätuotannon pysäyttämisen taloudelliset vaikutukset jäivät Muhosen mukaan pieniksi, sillä seisokki jäi niin lyhytaikaiseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että tuotanto pysäytettiin pahimpaan ruuhka-aikaan, sillä Savonlinnassa vietetään parhaillaan muun muassa oopperajuhlia.

    Muhonen arvioi kuitenkin, että tuotannon pysäyttäminen oli kaikesta huolimatta järkevää, sillä näin turvattiin taikinan toiminta.

    "Mieluummin pari päivää poikki, kuin että olisi kaksi viikkoa", hän sanoo.

    Samalla tuotannon pysäyttäminen antoi leipomon leipureille ylimääräisen lepotauon.

    "Heinäkuussa ei ole kenellekään ylimääräisiä vapaapäiviä, niin tämä oli ihan tervetullut hetki kaikille työntekijöille, että jaksetaan nämä loppuhelteet", Muhonen arvioi.

    Sillä, että tuotanto pysäytettiin, varmistettiin myös myytävän leivän laatu. Jos taikina ei nimittäin toimi kunnolla, leivästä tulee huonolaatuista.

    "Mieluummin on myymättä mitään, kuin myy huonoa", Muhonen huomauttaa.

    Yrittäjä uskoo, että asiakkaatkin ymmärtävät sen, että leipomo pysyi pari päivää kiinni, ja näin turvattiin leivän laatu.