Munalle rapsakkaa ja kuivaa olutta, lampaalle paahteista ja humaloitua
Olutasiantuntija Anikó Lehtinen suosittelee munaruuille lageria ja mämmille luostariolutta.
Anikó Lehtinen ja hänen miehensä Mika Oksanen testailevat ennakkoluulottomasti erilaisten oluiden valmistusta kotipanimossaan Helsingissä. Kuva: Jaana KankaanpääOlutasiantuntija Anikó Lehtisen pääsiäispöydässä juodaan luonnollisesti olutta. Hän pystyy heittämään kuin apteekin hyllyltä suositusoluet jopa kananmunalle.
”Vaaleat lagerit ja kuivat, rapsakat pilsit raikastavat kananmunan makua.”
Punaisen lihan kanssa juhlapöydässä maistellaan muun muassa tukevasti humaloituja, muodikkaita Indian pale ale -oluita (IPA).
Lampaan kanssa sopivat myös paahteiset oluet, kuten tumma lager, portteri ja tumma ale. Jälkiruuista mämmi kaipaa kylkeensä luostarityyppistä belgialaista alea ja rahkaa vaaleaa, kevyttä vehnäolutta tai vaaleaa alea.
Olutoppaasta eväät maistiaisiin
Lehtiseltä ilmestyi viime viikolla Niin monta olutta -teos, josta saa eväitä oluiden maisteluun ja arviointiin. Kahdeksaan eri tyyppiin jaettuja oluita on poimittu sekä isojen että pienten panimoiden valikoimista. Jokaisen juoman kohdalle voi tehdä omia muistiinpanoja.
Kirjasta saa myös vinkkejä olutmaistiaisten järjestämiseen: mitä purtavaksi ja millaisia makuja etsitään.
Lehtinen uskoo, että olutoppaille on kysyntää, sillä erikoisoluet ovat löytäneet tiensä myös suomalaisten ruokapöytiin.
Muutos on tapahtunut vauhdilla, sillä vielä kymmenen vuotta sitten ei juuri puhuttu oluen ja ruuan liitosta. Täydellisten makuparien hakemisessa taustaltaan puoliksi unkarilainen Lehtinen on uranuurtaja.
Hänen ensimmäinen olutoppaansa Yks olut julkaistiin runsas vuosi sitten.
Laatu korvaa määrän
Lehtisen perheen muodostavat kaksi pientä lasta ja mies Mika Oksanen, joka on myös hurahtanut huurteisiin.
Pariskunnan kotipanimossa Helsingissä pulppuaa usein jokin kokeiluerä. Lisäksi molemmat työskentelevät oluen parissa: Lehtinen Sinebrychoffilla ja Oksanen pienpanimo Hiisissä.
Lehtinen kertoo, että tyypillisesti he maistelevat päivällisellä yhden uutuusoluen puoliksi. Laatu korvaa määrän.
Vaikka Lehtinen näkisi mieluusti vahvatkin oluet ruokakaupoissa, kiittelee hän myös kauppojen nykyisiä, monipuolistuneita valikoimia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
