Mustajuurisosekeitto
Pitkät peukalonpaksuiset mustajuuret tummuvat kuorittuina nopeasti eli siirrä ne sitruunaveteen kauniin vaalean värin säilyttämiseksi. Herkän kuorensa takia mustajuuret myydään multaisina, mikä parantaa samalla säilyvyyttä. Miedon makuiset mustajuuret voi nauttia valkoisen parsan tapaan keitettynä ja voisulan kera. Niistä syntyy myös hienostunut keitto, gratiini tai muhennos.
Täyteläinen mustajuurisosekeitto tyylitellään juhlavaksi tilliöljyllä ja rapeiksi paahdetuilla meetvurstimuruilla. Kuva: Sanne KatainenMustajuurisosekeitto
4–6 annosta
Ainekset
- 1 kg mustajuuria
- 2 perunaa (jauhoinen lajike)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- noin 8 dl kasvilientä
- 1–2 dl kuohukermaa
- ¾ tl sitruunapippuria
- (suolaa)
Sitruunavesi
- 1½ l vettä
- ½ dl sitruunamehua
Tilliöljy
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 dl tilliä
- ripaus suolaa
Lisäksi
- 4–6 viipaletta meetvurstia
- leipää
Valmistusohje
Aloita sitruunavedestä. Mittaa kulhoon kylmää vettä ja sitruunamehua. Kuori, huuhtele ja paloittele mustajuuret ja kumoa ne heti sitruunaveteen tummumisen estämiseksi.
Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota perunoita ja sipuleita öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää valutetut mustajuuret ja kasvisliemi. Keitä kasvikset kypsiksi, noin 30 minuuttia riippuen palojen koosta.
Soseuta keitto ja lisää kerma. Anna keiton lämmetä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Mausta keitto sitruunapippurilla ja halutessasi suolalla. Tarkista maku.
Mittaa tilliöljyn ainekset korkeaan kapeaan kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi.
Levitä meetvurstiviipaleet kylmälle paistinpannulle ja paahda rapeiksi lastuiksi. Nosta meetvurstit talouspaperille valumaan.
Jaa keitto astioihin. Murskaa meetvurstilastut keittoannoksiin ja pirskottele päälle tilliöljyä. Tarjoa lisänä hyvää leipää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

