Näin kauan joulukinkku säilyy hyvänä – ole tarkkana laatikoiden kanssa
Kun paistetun kinkun säilyttää oikein, voi siitä nauttia pitkäänkin.
Kinkku säilyy parhaiten, kun sitä ei siivuta valmiiksi. Laatikoita taas ei kannata lämmittää montaa kertaa uudelleen. Kuva: Sanne KatainenMoni saattaa miettiä jouluaaton jälkeen, kuinka kauan kinkku säilyy hyvänä. HK Foodsin mukaan kinkkua voi syödä reilun viikon, kunhan sitä säilyttää oikein.
”Paistamisen ja kuorruttamisen jälkeen kinkku on jäähdytettävä nopeasti. Jos vaan on mahdollista, niin kinkku kannattaa nostaa talvella ulos jäähtymään hyvin suojattuna”, HK Foodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Paistetun kinkun oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Kinkkua ei kannata siivuttaa valmiiksi.
”Kinkku säilyy parhaiten, kun siitä leikkaa joulupöytään aina sopivan määrän viipaleita ja nostaa sen aina heti takaisin jääkaappiin. Paistettu kinkku säilyy jääkaapissa viidestä päivästä reiluun viikkoon”, Järvinen sanoo.
Marttojen ruoka- ja ravitsemusalan kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen kertoi aiemmin MT:n artikkelissa, että jouluruoka säilyy hyvänä jääkaapissa joulun pyhien ajan. Kalan ja mädin kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä ne eivät säily kuin päivän tai pari.
Esimerkiksi laatikoita Tuovinen ei suosittele lämmitettävän kuin kerran uudelleen.
”Suosittelen tekemään niin, että ottaa lämmitettäväksi vain sen määrän, minkä aikoo syödä. Jos kuumentaa laatikot oikein kuumaksi, eikä ole pitkään niitä säilönyt, voi ehkä toisenkin kerran lämmittää, mutta ensisijaisesti en näin tekisi”, Tuovinen sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





