
Valmistaudu kesän töihin näillä eväillä: 4 herkullista reseptiä
Ikihyvät eväsleivät toimivat aina. Niitä on helppo tehdä, kuljettaa ja syödä. Eikä niihin kyllästy ikinä, koska vaihtelumahdollisuudet ovat loputtomat.Kesätyöpaikallakin lounastauko tuo päivään tärkeän tauko- ja tankkaushetken. Ruokailu on helpointa, jos työnantaja tarjoaa mahdollisuuden käyttää monipuolisen henkilöstöruokalan palveluita, mutta se ei aina ole mahdollista. Silloin kunnon eväät ovat tarpeen.
Vaihtele leipälajeja reiluista rukiisista vaaleampiin moniviljaisiin. Muista myös astetta eksoottisemmat vaihtoehdot, kuten tortillalätyt ja pitaleivät.
Ruokaisasta pannarista riittää syötävää moneksi päiväksi tai isommallekin porukalle, ja se maistuu lämmittämättäkin. Pannukakkutaikina on pizzapohjaa paljon helpompi tehdä, ja täytevalinnoilla saat aikaiseksi vaikka mitä makumaailmoja.
Jos pannaritäytteiden keksiminen tuntuu vaikealta, nappaa idea suosikkipizzastasi. Myös kurkistus jääkaappiin, pakastimeen ja säilykehyllylle voi antaa inspiraatioita.
Kiva kikka on jakaa pannaritaikina eri makuvyöhykkeisiin. Yhdelle lohta, purjoa ja kapriksia, toiselle palvikinkkua ja paprikaa ja kolmannelle kirsikkatomaatteja, oliiveja ja fetaa.
Eväsleivät voi sipaista peruslevitteen lisäksi myös maustetuilla tuorejuustoilla, hummuksella, tapenadella, guacamolella tai vaikkapa sinappikurkkusalaatilla.
Eväshetkikin on kiva kruunata pienellä makealla jälkkärillä. Kesällä tuoreet marjat ja hedelmät ovat mitä parhaimpia välipalaherkkuja. Viitseliäs surauttaa smoothien tai pakkaa mehukeittoa pulloon tai termosmukiin. Jäätelönystävä ottaa tauolla tavaksi testata kesän mittaan mahdollisimman monta uutta makua.
Mitoita eväät työn ja kehosi mukaisiksi. Raskas ruumiillinen työ vaatii enemmän ja tuhdimpaa evästä kuin kevyt työ. Muista juoda riittävästi erityisesti helteellä. Vesi ja erilaiset maustetut kivennäisvedet sekä kylmä maito tai raikas mehu ovat janojuomista parhaita.
Kylmäketjusta huolehtiminen voi olla ulkotyötä tekevälle haasteellista. Ota tämä huomioon ja suosi lämpötilalle vähemmän herkkiä aineksia tai pakkaa eväät kätevään, eväsrasian mentävään kylmäkassiin jäisen kylmäkallen kanssa.
Täytetty patonki
1 annos
- Ainekset
- noin 15 cm pala kaurapatonkia
- Kalatäyte
- piparjuurimaustettua tuorejuustoa
- salaatinlehtiä
- keitettyä perunaa viipaloituna
- savumuikkuja (säilyke)
- kevätsipulisilppua
- tillisilppua
- Kanatäyte
- sinappikurkkusalaattia
- salaatinlehtiä
- liekitettyä kanaa tai kalkkunaa
- paprikaa
- kurkkua
Valmistusohje
Halkaise patonki niin, että se jää toisesta kyljestään kiinni.
Voitele leikkauspinnat ja lisää haluamasi täytteet.
Pitaleivän taskuun sujautetaan vaihteeksi kreikkalaisia makuja – lammaspyöryköitä ja tsatsikia sekä kasviksia. Kuva: Carolina HusuKreikkalaiset lihapullapitaleivät
2 annosta
- Ainekset
- Helpot lihapyörykät
- 400 g karitsan jauhelihaa
- 1 ps (52 g) sipulikeittoaineksia
- ½ dl korppujauhoja
- 1 tlk (2 dl) kermaviiliä
- 1 kananmuna
- Lisäksi
- 2 pitaleipää
- 1–2 tomaattia
- 50 g halloumi- tai salaattijuustoa
- punasipulia viipaloituna
- mustia oliiveja
- rucolaa tai tuoretta oreganoa
- Kastike
- 150 g kurkkua
- 2 dl kreikkalaista jogurttia
- ½ tl suolaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 tl juoksevaa hunajaa
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
Valmistusohje
Tee ensin lihapullat. Kumoa sipulikeittoainekset kulhoon. Sekoita joukkoon korppujauhot ja kermaviili. Anna seoksen turvota vähän aikaa. Sekoita joukkoon jauheliha ja muna.
Muotoile mureketaikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja nostele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Käytä osa pyöryköistä pitaleivän täytteenä, esimerkiksi 3–4 pitaleipää kohden. Pakasta ylimääräiset pyörykät.
Tee kastike. Pese kurkku ja raasta se karkealla terällä. Pane raaste siivilään, ripottele päälle suolaa ja jätä maustumaan 10 minuutiksi. Purista neste raasteesta mahdollisimman tarkasti pois. Kumoa raaste kulhoon. Sekoita joukkoon muut aineet. Tarkista maku.
Kostuta pitaleivät kevyesti vedellä ja kuumenna ne paahtimessa tai mikrossa. Viillä pitaleipiin ”taskut” ja lisää täytteet.
Vinkki! Voit korvata itse tehdyt lihapullat valmiilla liha-, kala- tai kasvispyöryköillä.
Taskuksi taiteltu tortilla sisältää paljon makuja ja on helposti sormin syötävissä. Kuva: Carolina HusuTortillataskut
6 annosta
- Ainekset
- 1 pkt (6 kpl) isoja tortillalättyjä
- Täyte
- 1–2 tomaattia
- 1 avokado
- 1 ps (200 g) maissinjyviä (pakaste)
- 1 prk (230 g) tulista salsakastiketta
- 150 g juustoraastetta
- ½ ruukkua korianteria tai rucolaa
- Paistamiseen
- 1 rkl rypsiöljyä
Valmistusohje
Leikkaa huuhdellut tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Halkaise avokado, poista kivi, kuopaise sisus ruokalusikalla ja viipaloi malto. Sulata maissit.
Levitä tortillat työpöydälle. Leikkaa jokaiseen viilto keskikohdasta reunaan. Lusikoi viillon vieressä olevalle neljäsosalle reilu ruokalusikallinen salsaa ja tomaattiviipaleita. Pane seuraavalle neljännekselle maissia, kolmanteen juustoraastetta ja neljänteen avokadoa sekä korianteria tai rucolaa.
Varo täyttämästä liikaa, etteivät täytteet pursuile ulos paahdettaessa.
Taita ensin salsa-tomaattineljännes maissien päälle. Käännä täytetty osa juuston päälle ja edelleen avokadoviipaleiden päälle. Näin saat tiiviin kolmionmuotoisen paketin.
Sivele tortillat molemmin puolin kevyesti öljyllä ja paahda ne molemmin puolin pannulla tai grillissä, kunnes juusto on sulanut. Tortillataskut maistuvat niin lämpimänä, lämmitettynä kuin jäähtyneenä.
Ruokaisa pinaatti-lohipannari
noin 8 annosta
- Ainekset
- 3 kananmunaa
- ½ l maitoa
- noin 2½ dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
- 1 ps (150 g) pakastepinaattia
- 25 g voita sulatettuna
- ¾ tl suolaa
- Täyte
- 150 g kylmäsavulohta paloiteltuna
- 15 cm purjoa viipaloituna
- 2 rkl kapriksia
- 1 dl emmentaalijuustoraastetta
Valmistusohje
Tee pannukakkutaikina. Riko munat kulhoon. Lisää joukkoon maito. Vatkaa kierrevatkaimella joukkoon jauhot sekä sulatettu ja valutettu pinaatti, voisula ja suola. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Kaada pannukakkutaikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (koko 25 x 35 cm).
Ripottele täyteainekset vuokaan tasaisesti. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







