Juhlista tomaattiviikkoa: 4 syytä miksi tomaattia kannattaa syödä päivittäin
Tomaatti on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista.Tällä viikolla vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa. Tomaatin sesonki on käynnissä ja kauppojen valikoima todella monipuolinen.
Kauppapuutarhaliitto keräsi yhteen neljä syytä, miksi tomaatteja kannattaa syödä päivittäin.
1. Tomaatissa on terveyshyötyjä
Suomalainen syö tomaatteja vuodessa noin kymmenen kiloa, ja hyvä näin. Tomaatti on erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen punaisen värin. Lisäksi tomaatissa on paljon kaliumia ja A-vitamiinia. C- ja E-vitamiinia sekä B-vitamiiniakin tomaatissa on kohtalaisesti.
2. Tomaatti on todella maukasta
Tomaatti on samaan aikaan makea ja hapokas. Siinä on myös umamia, joka on yksi perusmauista. Osana ruokaa tomaatti korostaa muiden raaka-aineiden makua.
Tomaatti kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa mahdollisimman kypsänä ja säilyttää huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä säilytetyn tomaatin rakenne ja maku on parempi kuin kylmässä säilytetyn.
Erilaisia tomaattityyppejä kannattaa hyödyntää saatavuuden mukaan. Pyöreä tomaatti on maukas ja hapokkaampi, kun taas kirsikka- ja helmitomaatti ovat makeampia. Tertuissa myytävissä tomaateissa on vähemmän happoa ja suurempi sokeripitoisuus.
3. Tomaatti on monikäyttöinen
Eri tomaattityypit sopivat erilaisiin ruokiin. Jo lueteltujen tomaattien lisäksi markkinoilta löytyy myös muun muassa pihvi-, San Marzano-, luumu- ja cocktailtomaatteja. Saatavilla on myös erilaisia perinnetomaatteja, kuten häränsydäntomaatteja.
Klassikkotomaattia voi hyödyntää aina salaateista leivälle ja lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin. Pikkutomaatit ovat hyviä välipalana ja naposteluun. San Marzano sopii taas erinomaisesti kastikkeisiin ja lämpimiin ruokiin. Pihvitomaatti kestää hyvin grillaamista.
4. Tomaatti on lähiruokaa
Suomessa kotimaista tomaattia on saatavilla ympäri vuoden. Satokausi on nyt parhaimmillaan, ja kesällä saadaan nauttia poikkeuksellisen runsaasta tomaattisadosta.
Suomessa tomaattia viljelee noin 200 kasvihuoneyritystä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







