”Luita ja rasvaa lihatiskille”
Lihatiskit kaipaavat uusia, erilaisia tuotteita, kaupan edustaja peräsi PI-johtamiskoulun Lihafoorumissa keskiviikkona Tampereella. Erilaiseksi kelpaisi jotakin vanhaakin: herkuttelija haluaisi lisämakua luista ja rasvasta.Vastuullisuus ylittää sen, mitä laki vaatii. Se aiheuttaa kustannuksia, joista pitää saada korvaus.
Nyt niin ei ole, S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu myönsi. Hänen mukaansa vastuullisuus ei ole kuluttajalle riittävän selkeä asia. Se ei myy, ei tuota parempaa hintaa.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että vastuullisuuden voisi unohtaa, Alarotu lisäsi.
”Lain vaatimukset pitää hiukan ylittää, jotta voimme ylpeydellä puhua suomalaisesta ruuasta. Mutta tarvitaan sellaisia kriteereitä ja merkkejä, jotka kuluttaja ymmärtää ja joista hän on valmis maksamaan.”
Alarotu peräänkuulutti erilaistumista, uusia tuotteita. Hän patisti liha-alaa ottamaan oppia Valiosta ja kananmunista. Sen vertailun lihantuottajat ja lihateollisuuden edustajat tunnustivat häviävänsä.
”Mutta muutos on jo alkanut”, HK-Scanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen vakuutti ja Alarotu myönsi.
Alarotu kaipasi lihatiskille uusia herkkuja, ja joitakin vanhoja: ”Miksi luut ja rasva leikataan pois?”
”Kun kaikki tekevät samaa, kilpailu painaa hintaa alas. Tehkää erilaista kuin muut. Miettikää, mitä kuluttaja haluaa!”
Tuonti kiertää vastuullisuuden
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaati vastuullisuuden ulottamista tuontiin ja julkisiin hankintoihin.
”On pöyristyttävää, että verorahoilla syötetään koululaisille ruokaa, jonka tuontiraaka-aineet eivät täytä Suomen vaatimuksia eläinten hyvinvoinnista.”
Marc Jansen Hollannin vähittäiskauppayhdistyksestä kertoi sikäläisestä koko ruokaketjun yhteistyöstä. Sellaista tuottajat kaipaavat Suomeenkin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

