
Keitinpiirakka eli sulhaspiirakka
Sulhaspiirakat kypsennetään paistinpannulla vähässä rasvassa. Täytteenä on irtonaista riisiä. Nimensä ne ovat saaneet siitä, että niitä tehtiin, kun taloon tuli mieleisiä sulhasehdokkaita.Keitinpiirakka eli sulhaspiirakka
Ainekset
Ruistaikinakuori
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4 1/2 dl ruissihtijauhoja (hienoa täysjyväruisjauhoa)
- 1/2 dl vehnäjauhoja
Sekoita kylmä vesi, suola ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Voit käyttää jauhoina myös pelkkiä ruisjauhoja tai puolet ruissihti- ja puolet tavallisia ruisjauhoja.
Taikina kuivuu herkästi, joten se kannattaa säilyttää kostean liinan alla.
Kaulintaan
- ruisjauhoja
Täyte
- 5 dl vettä
- 3 dl puuroutumatonta riisiä
- 1 tl suolaa
- 50 g voita
Paistamiseen
- voita tai rypsiöljyä
Tarjoiluun
- voita tai munavoita
Valmistusohje
Valmista täyte: Lisää riisit kylmään veteen, kiehauta ja vähennä lämpöä. Hauduta kypsäksi. Lisää suola ja voi.
Pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa 20 palaksi. Pyörittele palaset pöytää vasten jauhojen avulla ja painele litteiksi. Ajele kuoret piirakkapulikalla pyöreiksi ja ohuiksi, pinoa ja ripottele jauhoja väliin.
Levitä täytettä kuoren toiselle puoliskolle. Käännä kuori kaksin kerroin ja paina reunat kiinni esimerkiksi teevadilla pyörittämällä lautasen reunaa piirakan reunoja myöten. Näin ylimääräistä taikinaa leikkautuu pois ja reunasta tulee siisti. Voit myös painella reunat kiinni sormilla.
Paista paistinpannulla voissa tai öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa voin tai munavoin kanssa.
Katjan vinkki
Yli jääneet ohuet reunasuikaleet eli siitalot voi kypsentää rasvassa rapeiksi "sipseiksi".
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


