Rannikkoseutu: Vanhassa sillitehtaassa kypsyy ainutlaatuinen juoma suomalaisista omenoista – "Kilpailijoita ei ole"
Brinkhall Sparkling valmistaa Rymättylässä Röölän vanhassa sillitehtaassa kuohuvaa jääviiniä kotimaisista omenoista.
Jääviiniin käytetään ainakin atlas-, lobo-, raiki-, åkerö- ja rubinola-omenoita. Kuva: Jaana KankaanpääJääviinin valmistus alkoi, kun alkujaan ranskalainen Jean-Marc Hering etsi käyttöä pihapuidensa omenasadolle.
Hän perusti Brinkhall Sparkling Oy:n viime vuonna yhdessä Juhani Salovaaran kanssa. Nyt suomalaisen laatujuoman kysyntään uskovia osakkaita on jo 40.
Valmistajien mukaan suomalaiset omenalajikkeet ja ranskalainen viininvalmistustaito ovat erinomainen yhdistelmä. Eeva -jääviinin valmistuksessa Suomen kylmästä ilmastosta on apua.
Jääviiniksi käytetään väkevöitynyttä mehua, joka sulaa ensimmäisenä, kun jäätynyt omenamehu otetaan lämpimään. Viini käy ensin tammitynnyreissä. Toinen, kuplat synnyttävä kypsymisvaihe koittaa pulloissa.
Hering kehuu tuotettaan ainutlaatuiseksi Suomessa.
"Tätä ei voi mitenkään verrata muihin suomalaisiin tilaviineihin, taso on aivan eri luokkaa. Kilpailijoita ei ole", yrittäjä väittää Rannikkoseudun haastattelussa.
Ensimmäinen erä omenakuohuviiniä valmistuu ensi kesäksi. Se on päässyt yhdeksi Suomi 100 -juhlavuoden tuotteeksi. Syksyksi luvassa on toinen tuote, väkevä Aatami-viini.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
