Puoli kiloa talvella, lähes kilo kesällä – Puutarhaliiton mukaan kasviksia kannattaa syödä kesällä enemmän
Kasvisten syönti ehkäisee terveysongelmia. Puutarhatalous tuo työpaikkoja haja-asutusalueille.Puutarhaliitto ry:n mukaan heinäkuu on kuluttajien kannalta otollisinta aikaa kasvisten tuoreuden, maun ja hintojen suhteen. Monien vihannesten sadonkorjuu aloitetaankin jo tuolloin.
Tärkein kasvisruuan tarjoama hyöty ovat suoja-aineet, jotka ovat tarpeen niin kesällä kuin talvella. Suoja-aineita ovat vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet sekä antioksidantit. Ne puolustavat elimistöä sairauksilta, stressiltä ja väsymykseltä. Myös kuiduilla ja monilla muilla yhdisteillä on terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Puutarha-agronomi Timo Taulavuoren mukaan kasviksia tulisi nauttia jokaisella aterialla vähintään yksi annos eli noin kourallinen.
Ihanteena on syödä vähintään puoli kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä päivässä ympäri vuoden. Kesällä tavoite on hyvä nostaa ainakin 800 grammaan, mikä tarkoittaa noin 8–10 kasvisannosta päivässä.
Puutarhaliiton mukaan kevyt kypsennys parantaa monen kasviksen ravintoaineiden saatavuutta. Niiden ansiosta ruokavalio on helppo pitää maukkaana mutta kevyenä.
Puutarhaliiton mukaan Suomessa on 3631 puutarhayritystä. Puutarhataloudella on merkittävä vaikutus talouteen ja työllistymiseen haja-asutusalueilla. Yritykset työllistävät yrittäjien itsensä lisäksi tuhansia työntekijöitä ympärivuotisesti. Kesäkaudella yritykset palkkaavat lisäksi kausityövoimaa.
Avomaan viljelyn pinta-ala on noin 18 000 hehtaaria, joiden kasvistuotanto on noin 180 miljoonaa kiloa eli noin 32 kg henkeä kohti.
Kasvihuoneiden viljelyala on puolestaan 400 hehtaaria, joiden tuotanto on noin 86 miljoonaa kiloa eli vajaa 16 kiloa henkeä kohti.
Marjojen tuotanto on yli 15 miljoonaa kiloa eli lähes 3 kiloa henkeä kohti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

