Mureat peurakääryleet ja juuresmuusi ovat mainio pari loppusyksyn juhlapöytään
Sienitäyte mehevöittää uunissa haudutetut peurakääryleet. Paistoliemestä suurustettu kastike ja juuresmuusi kruunaavat ateriakokonaisuuden.
Mureiksi haudutettujen peurakääryleiden täytteenä on pekonia, sieniä, sipulia ja omenaa. Kuva: Ville Yli-HemminkiSienillä täytetyt peurakääryleet
(8 annosta)
Ainekset
- 1 200 g peuran sisäpaistia
- suolaa ja mustapippuria myllystä
Täyte:
- 300 g pekonia
- 500 g tuoreita, puhdistettuja kantarelleja tai suppilovahveroita
- 2 isoa sipulia
- 4 kotimaista omenaa
- 1 rkl Dijon-sinappia
- 20 g voita paistamiseen
Liemi ja kastike:
- 5 dl vettä
- 0,5 dl riistafondia
- 1 rkl viinietikkaa
- 1 laakerinlehti
- muutama maustepippuri ja katajanmarja
- 2 dl kermaa
- 1 rkl vehnäjauhoja
Koristeeksi:
- kourallinen tuoretta persiljaa
Valmistusohje
Poista peuran sisäpaistista kalvot ja leikkaa paisti noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nuiji viipaleet kevyesti ja rouhi päälle suolaa ja pippuria.
Valmista täyte: Paista pekoniviipaleet rapeiksi pannulla ja pilko ne pieniksi paloiksi. Kuori sipulit ja omenat. Paloittele sienet, sipulit ja omenat ja paista palat pekoninrasvassa ja voissa. Sekoita joukkoon pekonipalat ja sinappi. Levitä täyte peuraviipaleille, kääri viipaleet rullalle ja kiinnitä rullat puisilla cocktailtikuilla.
Valmista lihaliemi: Kuumenna valurautapadassa vesi, riistafondi, tilkka viinietikkaa, laakerinlehti, maustepippurit ja katajanmarjat.
Ruskista täytetyt kääryleet pannulla voissa useassa erässä ja asettele ne sitten kiehuvan kuumaan mausteliemeen. Hauduta ruokaa kannellisessa padassa 1,5 tuntia 150-asteisessa uunissa.
Nostele mureiksi hautuneet peurakääryleet padasta ja poista niistä cocktailtikut. Poista pataan jääneestä paistiliemestä mausteet, lisää kermaa ja suurusta liemi vehnäjauhoilla kastikkeeksi. Tarkista suola. Lado peurakääryleet takaisin pataan.
Tarjoa juuresmuusin kanssa. Koristele persiljalla.
Juuresmuusi
(8 lisukeannosta)
Ainekset
- 300 g perunaa
- 300 g porkkanaa
- 200 g mukulaselleriä
- 200 g palsternakkaa
- vettä sen verran, että juurespalat miltei peittyvät
- 2 tl suolaa
- 50 g voita
Valmistusohje
Kuori ja paloittele perunat ja juurekset ja keitä palat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kaada vesi pois ja lisää voi. Soseuta muusi sauvasekoittimella sileäksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
