Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mureat peurakääryleet ja juuresmuusi ovat mainio pari loppusyksyn juhlapöytään

Sienitäyte mehevöittää uunissa haudutetut peurakääryleet. Paistoliemestä suurustettu kastike ja juuresmuusi kruunaavat ateriakokonaisuuden.
Mureiksi haudutettujen peura­kääryleiden täytteenä on pekonia, sieniä, sipulia ja omenaa.
Mureiksi haudutettujen peura­kääryleiden täytteenä on pekonia, sieniä, sipulia ja omenaa. Kuva: Ville Yli-Hemminki

Sienillä täytetyt peurakääryleet

(8 annosta)

Ainekset

  • 1 200 g peuran sisäpaistia
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Täyte:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • 300 g pekonia
  • 500 g tuoreita, puhdistettuja kantarelleja tai suppilo­vahveroita
  • 2 isoa sipulia
  • 4 kotimaista omenaa
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 20 g voita paistamiseen

Liemi ja kastike:

  • 5 dl vettä
  • 0,5 dl riistafondia
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • muutama maustepippuri ja katajanmarja
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Koristeeksi:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • kourallinen tuoretta persiljaa

Valmistusohje

Poista peuran sisäpaistista kalvot ja leikkaa paisti noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nuiji viipaleet kevyesti ja rouhi päälle suolaa ja pippuria.

Valmista täyte: Paista pekoniviipaleet rapeiksi pannulla ja pilko ne pieniksi paloiksi. Kuori sipulit ja omenat. Paloittele sienet, sipulit ja omenat ja paista palat pekoninrasvassa ja voissa. Sekoita joukkoon pekonipalat ja sinappi. Levitä täyte peuraviipaleille, kääri viipaleet rullalle ja kiinnitä rullat puisilla cocktailtikuilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valmista lihaliemi: Kuumenna valurautapadassa vesi, riistafondi, tilkka viinietikkaa, laakerinlehti, maustepippurit ja katajanmarjat.

Ruskista täytetyt kääryleet pannulla voissa useassa erässä ja asettele ne sitten kiehuvan kuumaan mausteliemeen. Hauduta ruokaa kannellisessa padassa 1,5 tuntia 150-asteisessa uunissa.

Nostele mureiksi hautuneet peurakääryleet padasta ja poista niistä cocktailtikut. Poista pataan jääneestä paistiliemestä mausteet, lisää kermaa ja suurusta liemi vehnäjauhoilla kastikkeeksi. Tarkista suola. Lado peura­kääryleet takaisin pataan.

Tarjoa juuresmuusin kanssa. Koristele persiljalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Juuresmuusi

(8 lisukeannosta)

Ainekset

  • 300 g perunaa
  • 300 g porkkanaa
  • 200 g mukulaselleriä
  • 200 g palsternakkaa
  • vettä sen verran, että juurespalat miltei peittyvät
  • 2 tl suolaa
  • 50 g voita

Valmistusohje

Kuori ja paloittele perunat ja juurekset ja keitä palat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

Kaada vesi pois ja lisää voi. Soseuta muusi sauvasekoittimella sileäksi.