S-ryhmän valikoimajohtaja kannustaa liha-alaa: Lihankulutus laskee väistämättä, nyt on uudistumisen paikka
Liha-alan pitäisi herätä siihen, että ruuanlaitto ja ruuasta nauttiminen ovat suositumpaa kuin koskaan – ja usein perustuu tuontiraaka-aineisiin.Suomalaisten lihan kulutus laskee lähivuosina. Näin toteaa S-ryhmän vähittäiskaupan valikoimajohtaja Antti Oksa Lihakeskusliitolle pitämässään puheessa.
Romahduksesta tai dramaattisesta käänteestä ei silti ole kyse.
"Tutkimuksia ja trendejä seuraten on mielestäni päivänselvää, että lihan kulutus Suomessa tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana jonkin verran laskemaan."
Hän viittaa tutkimuksiin, joiden perusteella suhtautuminen lihansyöntiin on muuttunut kriittisemmäksi. Yhä useampi välttää lihaa, ja mitä nuoremmista on kyse, sitä useampi.
"Ilmiö on ollut pari viime vuotta jyrkässä kasvussa."
Sen seurauksena Naudanlihan ja porsaanlihan kulutus on laskenut ja vain broilerin kysyntä on kasvanut, mikä selittää lihankulutuksen hienoisen kasvun viime vuonna.
Kriittisten näkemysten hillitsemiseksi liha-alan pitäisi uudistua, toimia läpinäkyvämmin ja kertoa seikkaperäisemmin suomalaisen lihantuotannon periaatteista.
Lihaan kohdistuva kulutuskysyntä polarisoituu, Oksa toteaa. Ei riitä, että tuotetaan helppoa, nopeaa ja terveellistä.
"Toisaalta tarvitaan mielenkiintoisia tuotteita kunnianhimoisille kulinaristeille. Sekä alkuperän ja eettisyyden varmistavia tuotteita tiedostaville kuluttajille."
Tuotteiden esillepanossa ja pakkaamisessakin on toivomisen varaa.
"Lihatuotteiden pakkaus on monesti liian vähän huomiota saava mutta kuluttajakokemuksen kannalta aivan oleellinen osa tuotetta."
"Monesti nimenomaan arvokkaimmat lihan osat on pakattu vähiten houkuttelevaan pakkausmuotoon: lihasnestettä valuttavaan lötköön vakuumipakkaukseen."
Ja käänteisesti: tässä broileri on onnistunut.
"Broilerinliha on vastannut kuluttajien tarpeisiin helppokäyttöisenä ja terveelliseksi miellettynä ruokana. Kulutuksen kasvua on vauhdittanut broilerinlihatuotteiden ja broilerivalmisteiden onnistunut tuotekehitys."
Oksa myös kannustaa liha-alaa pohtimaan, miten uudet ruokatrendit voitaisiin muuttaa niin, että niiden ei tarvitsisi perustua tuontilihaan.
Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun ruuanlaitto, grillaaminen, laadukkaiden raaka-aineiden arvostaminen ja makuelämyksistä nauttiminen ovat suositumpaa kuin koskaan.
"Tämä ruoanlaittotrendi on iso mahdollisuus kotimaiselle lihalle. Useimmat ruokatrendit ovat tuontitavaraa, ja kovin usein myös ruokaintoilijoiden kaikista uusimmat ja kiinnostavimmat lihaherkut tulevat ulkomailta."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

