HS: moni välttää maitoa turhaan
Helsingin yliopiston professori Erkki Savilahti kummastelee Helsingin Sanomissa, miksi Suomessa keskustellaan niin paljon laktoosi-intoleranssista.
Maito on Suomessa tärkeä kalsiumin ja vitaminoinnin ansiosta myös D-vitamiinin lähde. Kuva: Jaana KankaanpääSavilahden mukaan enemmistö suomalaisista sietää laktoosia hyvin. Kansainvälisessä vertailussa laktoosi-intolerantikoiden osuus on Suomessa pieni.
"Silti missään muualla maailmassa ei puhuta yhtä paljon laktoosi-intoleranssista", Savilahti sanoo HS:n haastattelussa.
Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta maito-oireista valittavista sulattaa laktoosia hyvin.
Maito-oireilun taustalla voikin olla muita tekijöitä kuin laktoosin eli maitosokerin sieto. Vatsavaivoja voivat aiheuttaa esimerkiksi ärtyvä suoli ja maitoallergia. Myös maidon homogenoinnin epäillään aiheuttavan vatsaoireita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

