Onko lähiruoka ilmastoteko vai ei?
Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä, ettei lähiruoka ehkä olisikaan ilmaston kannalta paras vaihtoehto, verkossa avattu uusi Ilmasto-opas toteaa. Sen mukaan lähiruoan ympäristövaikutuksia kannattaa pohtia tapauskohtaisesti.Yleissääntönä voidaan todeta, että kotimaiset kasvikset ja liha ovat usein parempi vaihtoehto kuin ulkomailta tuodut, Ilmasto-opas toteaa. Kasviproteiini – vaikka se olisi tuotu ulkomailta – on usein lihaa parempi vaihtoehto.
Joissakin tapauksissa kuitenkin lentokuljetukset, tietyt viljelytavat ja tuotteiden pakastaminen voivat muuttaa kasvisruoan ympäristökuorman suuremmaksi kuin paikallisesti tuotetun luomulihan.
Kasvisruokavalio voi myös olla ilmaston kannalta lihaa huonompi vaihtoehto, jos se sisältää paljon eksoottisia tuotteita.
Vaikka ruoan kuljetusten päästöt ovat vain pieni osa koko ruoantuotantoketjun päästöistä, lähiruoan suosiminen on kuitenkin yleensä suositeltavaa paikallistalouden, maaseudun elinvoimaisuuden ja ruokaomavaraisuuden ylläpitämiseksi, opas toteaa.
Lähiruokaa käytettäessä ympäristövaikutukset kohdentuvat omaan ympäristöön, eikä viljelyn aiheuttamaa ympäristökuormaa siten sysätä muiden maiden vastuulle.
Ilmasto-opas.fi -sivuston ovat rakentaneet Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus.
Jatkuvasti täydentyvä sivusto sisältää tällä hetkellä noin 400 sivua tietoa ilmastonmuutoksen tieteellisistä perusteista sekä hillintä- ja sopeutumiskeinoista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

