Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Juhlava hirvicarpaccio saa herkullisen lisukkeen pihlajanmarja-omenahyytelöstä

Näyttävä alku­ruoka valmistetaan raa´asta, jäisestä hirven sisäfileestä.
Pihlajanmarja-omenahyytelö sopii upeasti riistaruuan lisukkeeksi.
Pihlajanmarja-omenahyytelö sopii upeasti riistaruuan lisukkeeksi.  Kuva: Ville Yli-Hemminki

Hirvicarpaccio

(6 alkuruoka-annosta)

Ainekset

  • 400 g tuoretta hirven sisäfileetä
  • 1 dl piparjuurimajoneesia
  • kourallinen pieniä kantarelleja
  • 10 g voita sienten paistamiseen
  • 2 rkl pihlajanmarja-omenahyytelöä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • kourallinen herneenversoja
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Piparjuurimajoneesi:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl tuoretta, raastettua piparjuurta
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl Worcester-maustekastiketta
  • 1 tl sokeria
  • ripaus jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

Poista hirven sisäfileepalasta kalvot ja pakasta filee suorana pötkönä vähintään muutamaksi tunniksi.

Valmista piparjuurimajoneesi: Mittaa kaikki ainekset kapeaan, korkeaan astiaan ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Majoneesin on tarkoitus jäädä melko juoksevaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paista kokonaiset pikkukantarellit voissa, jätä ne napakoiksi. Anna sienten jäähtyä.

Leikkaa jäisestä sisäfileestä läpikuultavan ohuita viipaleita fileerausveitsellä ja asettele ne isolle lautaselle ympyrän muotoon hieman limittäin. Rouhi päälle pippuria ja suolaa. Levitä sitten viipaleiden päälle piparjuurimajoneesia ohuena nauhana.

Lado paistetut, jäähtyneet kantarellit lautasen keskelle keoksi. Asettele herneenversot lautasen reunoille. Annostele fileeviipaleille pieninä nokareina pihlajanmarja-omenahyytelöä (ks. ohje alla). Ripottele lopuksi päälle parmesaaniraastetta. Tarjoa juhla-aterian kylmänä alkuruokana.

Pihlajanmarja-omenahyytelö

Ainekset

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • 1 l pihlajanmarjoja
  • 4–5 kotimaista omenaa
  • 3,5 dl vettä
  • 4,5 dl hillosokeria

Valmistusohje

Huuhdo pihlajanmarjat kylmällä vedellä. Mikäli poimit marjat ennen syksyn yöpakkasia, voit pakastaa ne muutamaksi tunniksi ennen hyytelön valmistamista.

Lohko omenat. Laita kattilaan vettä ja keitä pihlajanmarjoja ja omenalohkoja 20 minuuttia kannen alla. Voit painella marjoja kevyesti rikki, mutta vältä voimakasta survomista, jottei mehu sameudu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valuta marja-omenasoseesta irtoava mehu siivilän läpi toiseen kasariin. Kiehauta mehu ja sekoita joukkoon hillosokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä vielä 15 minuuttia.

Jäähdytä hyytelö ja säilö se pieniin lasitölkkeihin. Tarjoile riistaruokien ja juustojen lisuk­keena.

Vitamiini­pommi pihlajanmarja

1. Pihlajanmarjat sisäl­tävät paljon kuitua ja C-vitamiinia samoin kuin E-vitamiinia, karoteeneja, flavonoideja, kalsiumia ja magnesiumia.

2. Satoa voi kerätä pitkälle syksyyn. Marjojen usein karvas maku miedontuu ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

3. Pihlajanmarjahillo ja -hyytelö sopivat riistaruokien, puurojen, jogurtin ja juustojen lisukkeeksi. Marjoja voi säilöä myös kuivaamalla ja pakastamalla.

4. Pihlajanmarjoja voi poimia joka­miehenoikeuksien turvin, kunhan ei mene kenenkään pihapiiriin tai viljelyksille.