Piispanmunkki
Varsinais-Suomessa herkutellaan piispanmunkeilla, jotka muualla tunnetaan berliininmunkkeina. Tällä Leipomo Rostenin ohjeella munkit syntyvät myös kotikeittiössä.Piispanmunkki
30 munkkia
Ainekset
- 0,5 l vettä
- 50 g hiivaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 munaa
- 2 tl suolaa
- noin 14 dl vehnäjauhoja
- 100 g leivontamargariinia
Paistamiseen
- rypsiöljyä
Kuorrutus
- 2 dl tomusokeria
- noin 1 1/2 rkl kuumaa vettä
- (elintarvikeväriä)
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja munat.
Lisää reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi pehmeä margariini ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Anna munkkien vielä kohota liinan alla.
Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Paistoon käy esimerkiksi rypsiöljy.
Nosta munkit talouspaperille valumaan. Pursota haluamasi hillo pursotuspussilla ja täytetyllalla munkin sisään, kun munkki on vielä lämmin.
Valmista kuorrute sekoittamalla kuorrute-ainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet munkit.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

