Tornion uudelle panimolle ei kelpaa mikä vain: omat humalat kasvatukseen
Lapin Kullan tiloissa panimotoimintaa käynnistävä Sangen Oy haluaa elvyttää kotimaisen humalanviljelyn.
Humala kasvaa Suomessa lähinnä koristekasvina. Villiintyneitä yksilöitä etsitään Pohjois-Pohjanmaalta lisättäviksi kasvihuoneessa. Kuva: Kimmo HaimiTornion Panimo, jota nimeä Lapin Kullan tiloissa aloittava uusi panimoyhtiö aikoo käyttää, tähtää paikalliseksi pientuottajaksi. Siksi uuden pienpanimon omistajayritys Sangen Oy haluaa myös elvyttää humalan viljelyn. Humalaa viljellään ennen kaikkea koristekasvina, mutta aikanaan sitä viljeltiin myös elintarvikekäyttöön.
Ensimmäiset humalan taimet lisätään paikallisista karkulaisista, joita löytyy vanhojen maatilojen ympäristöistä. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, ensimmäistä humalasatoa odotetaan jo ensi syksyksi.
Kasviasiantuntija Veli Mathlin Sangen Oy:stä kertoo, että humalan tuotannon edellytyksiä tullaan selvittämään Oulun ammattikorkeakoululle tehtävän opinnäytetyön avulla sekä viljelykokeilla avomaalla ja kasvihuoneessa. Tätä varten aiotaan hakea hankerahoitusta.
Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen kertoo, että kasvihuoneelle etsitään sopivaa yrittäjää ja paikkaa Tyrnävän teollisuusalueelta.
Sangen Oy avasi viime viikolla myös osakeannin, joka kestää toukokuun loppuun. Tavoitteena on kerätä 1,5 miljoonaa euroa toiminnan alkutaipaleen vauhdittamiseen.
Yhtiö aikoo julkistaa ensimmäiset oluensa ja siiderinsä ennen kesää.
Pienpanimoiden määrä on Euroopassa kaksinkertaistunut viiden viime vuoden aikana. Yhdysvalloissa pienpanimoiden myynti ylitti toissa vuonna maan suosituimman olutmerkin Budweiserin myynnin.
Sangen Oy teki aiesopimuksen Lapin Kullan panimon tiloista tammikuun alussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

