Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vietä sadonkorjuujuhlaa täydenkuun loisteessa: sienikeittoa, lämmintä leipää, punajuuripestoa ja herukkamoussea

    Elokuun kuutamojuhlissa kattaus ja ruokien maanläheiset värit luovat tunnelmaa.
    Elokuun viilenevään iltaan sopii lämmin keitto sienistä ja katkaravuista.
    Elokuun viilenevään iltaan sopii lämmin keitto sienistä ja katkaravuista. Kuva: Carolina Husu
    Mustaherukka antaa mousselle aromikkaan maun.
    Mustaherukka antaa mousselle aromikkaan maun. Kuva: Carolina Husu
    Punajuuripesto värjää pastan herkullisen väriseksi.
    Punajuuripesto värjää pastan herkullisen väriseksi. Kuva: Carolina Husu
    Kokonaiseen, lämmitettävään leipään varataan hiukan voimakkaamman makuista, kypsytettyä juustoa.
    Kokonaiseen, lämmitettävään leipään varataan hiukan voimakkaamman makuista, kypsytettyä juustoa. Kuva: Carolina Husu

    Kesän sienisaalis on ollut melko vaatimaton. Jos et löydä metsästä raaka-ainetta sieni-katkarapukeittoon, niin turvaudu viljeltyihin herkkusieniin.

    Käsittele herkkusieniä hellävaroen, sillä ne ovat herkkiä kolhuille. Säilytä sienet myyntipakkauksissaan +2–+5 asteessa jääkaapissa ja käytä ne melko tuoreeltaan. Vanhentuessaan sienet tummuvat ja ovat pinnasta liukkaita.

    Viljeltyjä sieniä ei tarvitse ryöpätä, kuoria tai pestä. Ne ovat heti käyttövalmiita. Mahdolliset roskat voit poistaa pienellä sudilla ja leikata veitsellä pois tummuneet kannat.

    Ruskea herkkusieni on maultaan voimakkaampi, ja siitä tehty ruoka maistuu enemmän sienelle. Muuten sen käyttö ei eroa valkoisesta herkkusienestä.

    Sekä puna- että mustaherukat ovat nyt makeita ja mehukkaita. Herukoista valmistettu mousse on rakenteeltaan pehmeä. Herukat voi tarjota myös marjasalaattina jäätelön tai kinuskikastikkeen kera.

    Täydenkuun juustoleipä

    15–20 viipaletta

    1 pitkulainen moniviljaleipä

    100 g voi-kasviöljyseosta

    2 rkl tomaattipyreetä

    basilikan lehtiä

    15–20 juustoviipaletta, esimerkiksi goudaa

    Leikkaa leipä viipaleiksi niin, että leipäviipaleet eivät irtoa pohjasta vaan jäävät toisiinsa kiinni. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Hienonna basilikan lehdet ja sekoita tomaattipyreen kanssa voi-kasviöljyseokseen. Avaa viiltoja ja voitele viipaleet yhdeltä puolelta. Työnnä jokaiseen väliin taitettu juustoviipale.

    Kuumenna 175 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on puoliksi sulanut. Murra leipäviipaleita lämpimän keiton tai salaatin lisäkkeeksi.

    Sieni-katkarapukeitto

    8 annosta

    5 dl tuoreita sieniä, esimerkiksi kantarellia, herkkusieniä

    1 sipuli

    1/2–1 pieni purjo

    2 rkl voita

    4 keskikokoista, jauhoista perunaa

    5 dl vettä

    1 tl suolaa

    3 dl maitoa

    2 dl ruokakermaa

    1/4 pkt (à 250 g) viherpippurisulatejuustoa

    200 g isoja katkarapuja

    1 rkl soijakastiketta

    mustapippuria myllystä

    Päälle

    sienipaloja ja katkarapuja

    Paista hienonnettuja sieniä ja sipulia pannulla, kunnes sienten neste on haihtunut. Ota pieniä, kypsiä sienipaloja keiton koristeeksi. Kuori ja paloittele sipuli, purjo sekä perunat.

    Laita ainekset kattilaan ja lisää vesi ja suola. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää kattilaan sieni-sipuliseos ja sulatejuusto paloina. Kuumenna hiljalleen, kunnes juusto on sulanut. Lisää maito, kerma ja sulatetut katkaravut. Kuumenna ja mausta soijakastikkeella ja pippurilla.

    Koristele annokset pienillä, paistetuilla sienipaloilla ja katkaravuilla.

    Punajuuripesto

    8–10 annosta

    300 g punajuuria

    1 rkl sitruunamehua

    100 g mustaleimaraastetta

    1 1/2 dl auringonkukan siemeniä

    2 valkosipulinkynttä

    1 rkl tuoreita basilikanlehtiä

    1 1/2 dl oliiviöljyä

    1 rasia (200 g) chili-paprika tuorejuustoa

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    Lisäksi

    pastaa, esimerkiksi farfalle

    Paahda punajuuret kypsiksi uunissa 175 asteessa, kuori ja paloittele. Paahda auringonkukan siemenet kuivalla pannulla. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi massaksi. Sekoita keitetyn pastan joukkoon.

    Herukkamousse

    8 annosta

    3 dl (200 g) mustaherukoita

    1 1/2 dl sokeria

    1 rkl vaniljasokeria

    3 dl kuohukermaa

    1 prk (200 g) sitruunarahkaa

    Koristeluun

    1 dl kuohukermaa

    1 tl vaniljasokeria

    musta- tai punaherukoita

    Soseuta marjat. Lisää joukkoon sokerit. Vaahdota kerma ja yhdistä rahkan kanssa. Lisää mustaherukkasurvos joukkoon. Annostele mousset laseihin, kahvikuppeihin tai annosmaljoihin. Voit koota jälkiruuan myös laakeaan vatiin.

    Koristele annokset vaniljalla maustetulla kermavaahdolla ja marjoilla.