Osassa kouluista pehmeää leipää tarjotaan vain kerran viikossa: ”Oppilaat ovat eriarvoisessa asemassa”
Leipä kuuluu osaksi kouluruokailua. Koulujen välillä on eroa siinä, millaista leipää tarjotaan.Leipätiedotuksen mukaan oppilaat eri puolilla Suomea ovat eriarvoisessa asemassa koululounaan osalta. Osalle koululaisista tarjotaan nimittäin pehmeää leipää vain kerran viikossa.
Leipätiedotus järjesti helmikuun lopulla Ruisleipäpäivänä tempauksia, jossa ruisleipää tarjottiin kouluihin. Leipätiedotuksen mukaan tapahtuman järjestämisen yhteydessä kävi ilmi, että joissain kunnissa pehmeää ruisleipää on tarjolla päivittäin, mutta joissain kouluissa sitä ei ole tarjolla edes viikoittain.
”Kyllähän oppilaat ovat tässä hiukan eriarvoisessa asemassa. Toki näkkileipää on tarjolla kaikkialla, mutta moni oppilas toivoo, että koulussa tarjottaisiin useammin pehmeää leipää”, Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen kertoo tiedotteessa.
”Pidemmän aikaa on jo nostettu esille, kuinka monet koululaiset korvaavat lounasaterian kaupasta ostetuilla epäterveellisimmillä välipaloilla, kuten limsoilla, energiajuomilla sekä lihapiirakoilla ja -pasteijoilla. Pehmeän leivän tarjoaminen nykyistä useammin saattaisi lisätä koululounaalle osallistumista.”
Leipätiedotus toteaa, että pehmeän leivän lisääminen kouluruokailussa saattaisi lisätä ateriakustannuksia ja hävikkiä. Leipätiedotuksen mukaan tähän olisi kuitenkin löydettävissä ratkaisu.
”Tosiasiahan on, että ainoastaan syöty ruoka ravitsee, ja nyt ruoka jätetään kokonaan syömättä tai korvataan kovaa rasvaa ja sokeria sisältävillä välipaloilla, joissa ei ole kuitua tai muita kasvua ja jaksamista tukevia ravintoaineita. Ruokahävikkiäkin syntyy varmasti myös nykyisellä systeemillä, kun koululaiset jättävät kokonaan menemättä kouluravintolaan”, Virtanen toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






