Hyvää ruisleipäpäivää! Näin Suomi jakautuu eri ruisleipäalueisiin
Tiistaina 28. helmikuuta vietetään ruisleivän päivää. Ruisleipä onkin tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria.Suomalainen leipäkulttuuri voidaan jakaa kahteen pääalueeseen: Kovan leivän Länsi-Suomeen ja pehmeän leivän Itä-Suomeen. Perinteisesti Länsi-Suomessa on suosittu ruisreikäleipää ja Itä-Suomessa ruislimppua. Leipätiedotus ry:n tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan tämä tapa on edelleen voimissaan.
Länsisuomalaiset leipoivat leipää ulkouunissa tai erillisessä pakarissa happamia ruisleipiä kaksi kertaa vuodessa. Leivät kuivattiin vartaissa. Itä-Suomessa taas pehmeää limppumaista ruisleipää tehtiin viikoittain liesiuunissa.
Nykyään ruisleivistä suositaan eniten palaleipää. Tämän jälkeen listalla ovat jälkiuunileivät ja hapankorput.
Suomalaisille kolme tärkeintä syytä syödä ruisleipää ovat taas maku, terveellisyys sekä kuitupitoisuus. Monelle myös kotimaisuus on tärkeä syy syödä ruisleipää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





